Početna / DRUŠTVO / Dvanaest pčelica robota za ŠOSO „11. oktobar“
hotel bell

Dvanaest pčelica robota za ŠOSO „11. oktobar“

U realizaciji Fonda B92, u okviru programa “Bitka za znanje“ pokrenuta je akcija „Pčelica“ čiji je cilj bio poboljšanje uslova za učenje dece sa smetnjama u razvoju, kroz upotrebu jednostavne robotičke didaktiče opreme, koja olakšava učenje.

Tom prilikom ŠOSO “ 11. oktobar“ dobila je 2 seta od 6 pčelica robota, odnosno 12 robota i 10 podloga, po kojima se pčelice pokreću. Vrednost ove opreme je oko 108 000 dinara. Osim opreme Fond B92 je ovoj ustanovi omogućio i obuku upotrebe ovih didaktičkih sredstava u nastavi.

Reč je o robotima u obliku pčela, koji mogu da zapamte zadate komande, sa komandne ploče koje se nalaze na samom robotu. U zavisnosti od rezultata, koji želi učenik da postigne, on zadaje komande na samoj pčeli, posle čega se ona kreće po određenoj tabli i dolazi do željenog rezultata. Osim toga što se robot pčela po određenim komandama pokreće, na njoj se mogu snimiti izgovoreni pojmovi, što dodatno olakšava učenje kod učenika sa posebnim potrebama.

„Ovi roboti u obliku pčela će nam omogućiti da na inovativan i kreativan način približimo znanja učenicima i olakašamo im učenje slova, brojeva, oblika, boja, predmeta iz okruženja, životinjski svet, čitanje, računanje ili bilo koje druge oblasti koju osmislimo u zavisnosti od toga šta je potrebno svakom učeniku ponaosob. Ova oprema će nam svakako omogućiti i unapređenje nastave, jer nam osim usvajanja znanja, pruža mogućnost i da posredstvom ovih robota, stimulišemo razne sposobnosti kod učenika, kao što su vizuelna i auditivna pažnja, pamćenje, govor, vizuokonstruktivne sposobnosti i druge. Takođe, ono što smo primetili i što nam je jako bitno, je da su deca motivisana kada koriste ove robote, a njihova sreća na licu je primetna kada posmatraju svoju pčelu, koja se pokreće prema njihovim komandama i dolazi do rezultata, cilja, koga su on odabrali. Zato smo jako zahvalni fondu B92, jer nam je omogućio da i dalje unapređujemo uslove u kojima se naši učenici školuju – navode iz SOŠO „11 oktobar“.

Pogledaj takodje

Fudbaleri Dubočice osvojili bod na gostovanju u Jagodini

Fudbaleri leskovačke Dubočice osvojili su bod u Jagodini i tako ostali u trci za opstanak …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *