Početna / DOGAĐAJI / DR GORAN JOVIĆ, INTERNISTA: Do 45 godina jednom, od 45. dva puta godišnje na preventivni pregled

DR GORAN JOVIĆ, INTERNISTA: Do 45 godina jednom, od 45. dva puta godišnje na preventivni pregled

Svako može u toku dana da izdvoji pola sata vremena za sebe, da ode u šetnju i pojede nešto zdravo.

Ako ne sedam dana u nedelji, pet sigurno može, tvrdi dr Goran Jović, specijalista interne medicine. U suprotnom, kaže, dolazimo u situaciju da nam najlmlađi pacijenti sa poremećajem ritma srca imaju 16 i 17 godina, da beležimo starenje krvnih sudova i kod dece mlađe od 10 godina i da registrujemo infarkte kod dvadesetogodišnjaka.

-Obično je izgovor da nemamo vremena za sebe, a kad napokon nađemo vremena,  tada su već nastupile komplikacije, bolest se uveliko ispoljila, a mi  shvatimo da smo zakasnili. Retko ko dođe preventivno, pre nego što oseti prve tegobe. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije  je da svako treba preventivno da se pregleda jednom godišnje pre 45. godine, a posle 45. i dva puta godišnje – dodaje dr Jović, saradnik jedne od najmlađih zdravstvenih ustanova u gradu – Poliklinike LEDIS.

Idealna pritisak mladih ljudi je 125/80, a posle 45.godine maksimalna vrednost iznosi 140/90, što je  prošlogodišnja preporuka Evropskog udruženja za hipertenziju. Ukoliko postoje pridružene bolesti, poput dijabetesa i bubrežne bolesti, težnja je da se vrednost krvnog pritiska spusti ispod 120, odnosno idealna vrednost bi bila 115/70  jer niže vrednosti krvnog pritiska čuvaju krvne sudove celog organizma, pojašnjava dr Jović.

Životni vek pacijenta može da se produži ukoliko se  broj otkucaja srca održava na 70, a u koliko je u pitanju  koronarna bolest onda su poželjne i niže vrednosti, stav je stručnjaka. 

-Grana interne medicine kojom se najčešće bavimo u Poliklinici LEDIS je kardiologija. U pitanju su poremećaji krvnog pritiska i ritma srca,  angina pektoris i  ishemijske bolesti srca, a nije retko ni predinfarktno stanje, kao česta  posledica loših životnih navika . Primenom holtera u prilici smo da našeg pacijenta pratimo 24 sata kroz sve njegove dnevne i noćne aktivnosti, što nam kasnije omogućava adekvatno lečenje i blagovremeno korigovanje terapije. Poliklinika LEDIS opremljena je i za pružanje usluga kroz kućne posete, čime zdravstvene usluge činimo dostupnijim nepokretnim i  polupokretnim pacijentima. Imamo ekipu, iskustvo i spremni smo da u svakom trenutku odgovorimo na poziv – navodi poznati internista.

-Imali smo u praksi pacijente kod kojih je u momentu pregleda došlo do razvijanja infarkta, a zahvaljujući  odličnој saradnji  sa kolegama iz Hitne pomoći i bolnice, nakon naše blagovremene intervencije i ukazane prve pomoći, oni su  procesuirani na dalje lečenje u bolnicu. S obzirom na to da posedujemo i defibrilator, u mogućnosti smo da ambulantno rešavamo i komplikovane slučajeve, do dolaska hitne pomoći – navodi dr Jović prednosti tima Poliklinike LEDIS.

On ističe značaj zdravih navika u ishrani, svakodnevne fizičke aktivnosti i odsustvo upotrebe cigareta. Polučasovna šetnja ubrzanim hodom, kad god vremenski uslovi dozvoljavaju i bar tri puta nedeljno umerena fizička aktivnost su prvi koraci u promeni životnih navika. Tih preporuka treba da se drži svako ko nema problema sa lokomotornim sistemom i ukoliko ne postoji neki ozbiljniji poremećaj zdravlja, što će već utvrditi lekar. -Sedentarni način života, mnogo vremena provedenog za računarom ili uz telefon, kao  i stres, faktori su koji dodatno ugrožavaju zdravlje i koji, uz nebrigu, mogu dovesti do komplikacija. Naši pacijenti mogu da dobiju sve potrebne informacije i savete o režimu ishrane i korigovanju nezdravih navika, jer sastavni deo tima je i dijetolog, a tim Poliklinike LEDIS  je uvek dostupan svojim pacijentima za besplatne konsultacije – podseća specijalista interne medicine dr Goran Jović .

(PROMO)

Pogledaj takodje

Privode se kraju radovi na putu Leskovac – Vlasotince

Radovi na rekonstrukciji puta od Leskovca ka Vlasotincu koji su započeti prethodne godine, privode se …

Jedan komentar

  1. Prepun znanja.Top internista.Dobar covek. Divan kolega. Sve pohvale..Imao cast da radim sa dr Jovic!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *