Početna / DRUŠTVO / Dodeljene nagrade pobednicima likovnog konkursa “Dodirom vidim“

Dodeljene nagrade pobednicima likovnog konkursa “Dodirom vidim“

Okružna organizacija slepih i slabovidih, dodelila je nagrade pobednicima likovnog konkursa “Dodirom vidim“, raspisanim povodom 15. oktobra, Svetskog dana belog štapa. Autorima tri najbolja rada pripale su novčane, a autorima pohvaljenih radova, robne nagrade.

Okružna organizacija slepih i slabovidih je likovni konkurs za osnovce, na temu “Dodirom vidim“, raspisala pre mesec dana, u susret obeležavanju 15. oktobra –Svetskog dana belog štapa.

–   Cilj nam je bio da senzibilišemo najmladje, za probleme, potrebe i mogućnosti slepih i slabovidih lica. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je obezbedilo finansijsku podršku, a zahvaljujući rukovodstvima škola, posvećenim nastavnicima i nadarenoj i marljivoj deci, naša očekivanja su više nego ispunjena. Na konkurs je pristiglo 8o likovnih radova, iz šest škola. Svi su izloženi u holu našeg udruženja, jer smatramo da je svaki vredan pažnje, ali je žiri ipak morao da izabere najbolje, istakla je sekretar Udruženja, Miroslava Vukojević.

A tročlani žiri koga su činile doktor likovnih umetnosti, Aleksandra Perić Nikolić, potpredsednica organizacije, Marina Djordjević i Dragana Djokić, radnik stručne službe, nije imao nimalo lak zadatak:

–          Uz zahvalnost svim učesnicima na konkursu i njihovim nastavnicima, moram da istaknem da je odabir najboljih bio težak, jer je pristiglo mnogo kvalitetnih radova, u najrazličitijim tehnikama. Mi smo se potrudile da odaberemo najbolje u nekoliko tehnika, a prilikom ocenjivanja najvažniji je bio utisak slepih i slabovidih lica, članova Udruženja, koji su dodirom, odnosno taktilno, prepoznavali oblike, materijal i tehniku, korišćenju prilikom izrade, obrazložila je odluku  predsednica žirija, Aleksandra Perić Nikolić.

I evo kako ona glasi: prvu nagradu dobila je učenica osmog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić“, Mija Pejić, drugu, Maša Burazor, djak škole “Svetozar Marković“, a treću Petra Djurašinović iz škole “Kosta Stamenković“. Njima su pripale novčane i robne nagrade. Žiri je odlučio i da pohvalom nagradi i tri učenika škole “Vasa Pelagić“: Andjelu Cvetković, Bobanu Ivanovski i Iliju Gavrilovića.

–          Svaki rad je zasluživao nagradu, jer su se deca trudila i kroz različite likovne oblike, zaista pokazala da razumeju potrebe slepih i slabovidih ljudi. Žao mi je što ne možemo da nagradimo sve radove, ali smo ih zato prikazali javnosti. Bilo je ovo divno iskustvo sa najmladjim sugradjanima i voleo bih da imamo više prilike za saradnju, rekao je predsednik Udruženja, Milivoje Djokić.

Prema odluci žirija, a ceneći njihove napore da zajedno sa svojim učenicima prihvate učešće na konkursu, zahvalnicama su nagradjeni i nastavnici likovnog vaspitanja: Jelena Mihajlović, Bojan Konstantinović, Bora Milenković i Jasmina Stanković-Vasilev.

Pogledaj takodje

Zlato i srebro zasijalo u kotlićima Trgovinsko – ugostiteljske škole

U organizaciji Udruženja turističkih poslenika Niša, u ovom se gradu na jugu Srbije, već treća …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *