hotel bell

Dobitnici Oktobarske nagrade Leskovca, akademici Milorad Mitković i Jovan Hadži Đokić na čelu ogranka SANU u Nišu

Početkom nedelje je imenovano rukovodstvo ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, za predsednika ogranka imenovan je prof. dr Milorad B. Mitković, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, ortopedski hirurg i traumatolog, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu koji je 22 godine rukovodio Klinikom za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Niš.

Prof. dr Milorad Mitković, koji potiče sa juga Srbije, je između ostalog u svetu nauke poznat po tome što je osmislio novu metodu i uređaj „Inteligentni implantat“ koji je danas u rutinskoj primeni i već je primenjen na preko 10.000 pacijenata. Konstruisao je originalni veštački kuk koji je za vreme sankcija proizvodila elektronska industrija iz Niša i koji je uspešno primenjivan na pacijenima koji i danas hodaju sa tom endoprotezom.

Prof. dr Jovan Hadži Đokić, jedan od najpoznatijih i najuspešnijih leskovačkih naučnika koji je prošlogodišnji dobitnik ordena Karađorđeva zvezda, je ovom prilikom imenovan za potpredsednika niškog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kao i novoimenovani predsednik, i prof. dr Jovan Hadži Đokić nikada nije zaboravio svoj rodni grad, ostvaruje odličnu saradnju sa brojnim leskovačkim institucijama i uvek stoji na raspolaganju svojim sugrađanima, uprkos velikim profesionalnim uspesima koje je tokom svoje karijere postigao kao redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Nišu, specijalista urologije na Urološka klinika u Beogradu ali i na Kliničkom centru Srbije i na Institutu za urologiju i nefrologiju.

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović uputio je tim povodom čestitke prof. dr Miloradu Mitkoviću i prof. dr Jovanu Hadži Đokiću.

„Uvek se iskreno obradujem uspehu ljudi koji potiču iz leskovačkog kraja. Prof. dr Jovan Hadži Đokić i prof. dr. Milorad Mitković su zasluženo izabrani za ove važne funkcije jer su svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem ostvarili dostignuća koja su zaista vredna divljenja. Grad Leskovac se istinski ponosi ličnostima poput ovih akademika koji i pored vanserijskih uspeha nikada nisu zaboravili odakle potiču, stalno se vraćaju svom rodnom mestu i uvek kada su u mogućnosti pomažu svojim sugrađanima. Čestitam našim akademicima, nosiocima Oktobarske nagrade – medalje – grada Leskovca i želim im mnogo uspeha u daljem radu.“

Foto: Arhiva Dnevnika Juga

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор