Početna / DRUŠTVO / „Itinerarium Romanum Serbiae“ – Caričin Grad deo Puteva rimskih imperatora
hotel bell

„Itinerarium Romanum Serbiae“ – Caričin Grad deo Puteva rimskih imperatora

Iustiniana Prima ili Caričin grad, jedna je od lokacija koja će biti detaljno opremljena turističkom infrastrukturom, ukoliko bude odabrana na tenderu sprovedenom u okviru projekta ‘’Putevima rimskih imperatora (Itinerarium Romanum Serbiae).

Turistički potencijal koji ima, zbog činjenice da je na njenoj teritoriji rodjeno 18 rimskih imperatora, Srbija ni izdaleka nije iskoristila, zbog čega je odlučila da se ozbiljnije pozabavi jedinstvenom arheološkom turističkom rutom ‘’ Itinerarium Romanum Serbiae’’.

Turistička organizacija Požarevca naručila je izradu studije istraživanja i prezentacije ove rute na osnovu koje će, kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, biti odabrani arheološki lokaliteti , koji će biti opremljeni turističkom infrastrukturom.

Lokaliteti i nalazišta rute dužine veće od 600 km, za koje se planiraju radovi na turističkoj infrastrukturi su: Sirmum (Sremska Mitrovica), Ad Herculae (Čortanovci, Mihaljevačka šuma), Rittium (Surduk), Ad Octavum (Višnjica), Tricornium (Ritopek), Brestovik (rimska grobnica), Aureus Mons (Seone), Margum (Dubravica, Orašje), Viminacium (Stari Kostolac), ostaci rimskog puta (tvrđava Ram) i Lederata (Ram), Cuppae (Golubac), ostaci rimskog puta (tvrđava Golubac), Novae (Čezava, Dobra), Gerulata (Miroč), Hajdučka vodenica (Tekija), Trajanova tabla sa rimskim putem (Tekija), Diana (Karataš), Trajanov most (Kostol), Pontes (Kostol), Glamija I (Rtkovo), Egeta (Brza Palanka), Mora Vagei (Mihajlovac), Radujevac (Ćetaće), Šarkamen (Vrelo, Šarkamen), Drenovac (Paraćin), Naišus (Niš), Mediana (Niš), Iustiniana Prima (Caričin Grad, Lebane).

Arheološki lokaliteti i nalazišta u Srbiji bi trebalo da budu standardizovani, modernizovani i prilagođeni daljim naučnim istraživanjima i kulturnoj i turističkoj promociji Srbije kao zemlje rođenja osamnaest rimskih imperatora.

Na teritoriji današnje Srbije rođeno je osamnaest rimskih imperatora, što je skoro četvrtina svih vladalaca sa cele teritorije Rimskog carstva od I do VI veka.

Studija ovog obima i ove vrste nije do sada izrađivana u Republici Srbiji. Ona će, kako se ističe, predstavljati i analizu sadašnjeg i budućeg uticaja pomenutih arheološkoh lokaliteta na socio-ekonomski razvoj opština i gradova na čijim teritorijama se nalaze.

Procenjena vrednost izrade studije je 12,5 miliona dinara, a ponude se primaju do 12. marta.

Suzana Stojiljković
Foto: Narodni muzej Leskovac

Pogledaj takodje

U leskovačkoj Covid bolnici 50 pacijenata, 43 na kiseoničkoj potpori

U Covid bolnici u okviru Opšte bolnice Leskovac u prethodna 24 časa nije bilo smrtnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *