hotel bell

Do sada u Leskovcu predate samo 4 izborne liste, rok za predaju 26. novembar

U Leskovcu se 17. decembra održavaju lokalni izbori, a građani će imati priliku da izaberu 75 odbornika za Skupštinu grada Leskovac.

Iako rok za podnošenje izbornih lista ističe u nedelju 26. novembra u ponoć, do sada su podnete zvanične kandidature samo 4 izborne liste:

  1. Aleksandar Vučić – Leskovac ne sme da stane
  2. Ivica Dačić – Premijer Srbije
  3. Svi za jednog, jedan za sve – dr Aleksandar Rangelov
  4. Narodni pokret Srbije Leskovac – Miroslav Aleksić – Za Leskovac ZAJEDNO – dr Nenad Zdravković

U ovim političkim strankama, koalicija i grupama građana su istakli kako su lako i brzo prikupili potpise neophodne za predaju izborne liste, što tumače kao znak velike podrške koju imaju među boračima.

Svi obrasci neophodni za podnošenje izborne liste preuzimaju se elektronski, tako da u Gradskoj izbornoj komisiji nemaju uvid u to koliko je političkih stranaka, koalicija i grupa građana preuzelo obrasce za podnošenje izborne liste za lokalne izbore.

Prema najavama sa konferencija za medije očekuje se predaja još dve izborne liste. Pogled na društvene mreže pokazuje da pojedine stranke, koalicije i grupe građana još uvek sakupljaju potpise građana koji podržavaju određene izborne liste. Za podnošenje liste neophodno je 1.000 validnih potpisa, overenih od strane ovlašćenog notara, koji do sada nisu potpisali neku drugu izbornu listu.

Ranije je Zakonom bila predviđena obaveza da liste sakupe 30 potpisa po odborničkom kandidatu, odnosno 2.250 validnih potpisa za izbornu listu. Novim Zakonom taj broj je smanjen na 1.000, ali je i taj više nego dvostruko manji broj, i dalje velika (da li i nepremostiva?) prepreka za pojedine aktere na leskovačkoj političkoj sceni.

Na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila 2022. godine u Leskovcu je glasao 71.851 birač. odnosno 62,5% upisanih birača.

Cenzus za ulazak u Skupštinu grada Leskovca (3%) u ovom slučaju bio bi 2.156 glasova, odnosno na nivou nekada potrebnog broja potpisa za predaju izborne liste.

Check Also

Pečenjevce već 19 godina u čast krompira održava Krompirijadu

Manifestacija posvećena krompiru – Krompirijada održana je danas po 19 put u Domu kulture Pečenjevce. …

Оставите одговор