Početna / DOGAĐAJI / DEDA I UNUK: Najstariji i najmlađi odgajivači ovaca u vlasotinačkom kraju
Reklama

DEDA I UNUK: Najstariji i najmlađi odgajivači ovaca u vlasotinačkom kraju

Reklama

U kraju gde dominira povrtarstvo u poljoprivrednoj proizvodnji i gde postoje , gotovo, fabrike pod plastenicima,  stočari su prava retkost.  Jedni od njih su Stojan Stojiljković (74) i njegov unuk Miloš. Oni na periferiji Vlasotinca čuvaju stado ovaca. U oboru imaju 82 grla stoke – 77 ovaca i pet koza, svi umatičeni .

-Počeo sam pre šest godina, zato što je i unuk hteo da čuvamo ovce.  Imam sve uslove, imam radnu snagu – sina, snaju, unuka…Unuk voli da radi, da ne voli ne bih se ja mučio u moje74 godine – priča deda Stojan.

Unuk Miloš je najmlađi odgajivač ovaca u vlasotinačkom kraju. Kaže da voli stočarstvo uopšte, a  ovčarstvo posebno. Zavoleo ga je kao mali i danas radi sa dedom. Namera mu je da proširi stado . On je preuzeo posao oko pripreme stočne hrane za šta ima dobru mehanizaciju i dovoljno obradive površine zemlje.

-Kupili smo prošle godine rotacionu kosu, sakupljač sena, balirku, imamo u planu da kupimo novi traktor…videćemo – ređa Miloš planove.

-Ovce rase virtemberg čuvam  na preporuku veterinara. Imaju dobro meso. Ostavio sam 14 grla za podmladak – dodaje starina Stojan. Na pitanje da li mu se finansijski isplati u dahu kaže: Ove godine je odlično išla prodaja jagnjadi, ni jedno nije otišlo ispod 350 dinara po kilogramu.

Naglašava da sarađuje sa veterinarskom stanicom i da mu inspekcija redovno dolazi  u kontrolu. Tvrdi da, za sada, tu nema nikakvih problema. Nedostaje mu izlaz do najbližeg pašnjaka, ali se nada da će i to rešiti uskoro.

Pogledaj takodje

Utorkom i četvrtkom promotivne posete „Vremeplovu leskovačkog kraja“

Narodni muzej u Leskovcu organizuje promotivne organizovane posete nove stalne postavke Vremepolov leskovačkog kraja; Leskovac …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *