Home / DRUŠTVO / Dečje odeljenje leskovačke biblioteke i zvanično otvoreno nakon rekonstrukcije
hotel bell

Dečje odeljenje leskovačke biblioteke i zvanično otvoreno nakon rekonstrukcije

U građevinske radove, nabavku polica, nameštaja i opreme uloženo je milion i 4oo hiljada dinara iz gradskog budžeta

Dečje odeljenje broji 11.450 članova, od kojih je aktivna polovina, a sa knjižnim fondom od 18.784 publikacije, može da zadovolji potrebe i najprobirljivijih čitalaca, koji sada imaju posebno uređen kutak usred ovog “hrama kulture“.

– U rekonstrukciju Dečjeg odeljenja uloženo je 1.400.000 dinara. Osim sanacije unutrašnjih zidova i podova, kupljene su nove police, nameštaj i oprema, kako bismo, osim osnovne delatnosti, mogli da realizujemo brojne aktivnosti u svrhu promocije knjige i čitanja, ali i edukacije najmlađih na najrazličitije teme. Moderna oprema, omogućava bibliotekarima da, u skladu sa globalnim tehnološkim napretkom, planiraju i sprovedu preko 50 radionica godišnje. Posle više od šest decenija, najmlađi sugrađani, dobili su lepo uređen kutak u srcu biblioteke, istakla je direktorka, Vesna Ilić.

Tokom proteklog perioda, ulagano je i u pojedine ogranke biblioteke:

– U ogranku u Pečenjevcu zamenili smo portal i stolariju, u Predejanu su obnovljene police, renovirana stolarija, napravljen kutak za najmlađe, sanirana vlaga u prostorijama i postavljena nova led rasveta. Ogranak u Vučju je kompletno rekonstruisan i, nakon više decenija, ovaj prostor izgleda potpuno drugačije. U svim isturenim odeljenjima biblioteke, zanovljen je i knjižni fond. Uprkos pandemiji, ostali smo u službi svojih čitalaca i kada su sve ostale ustanove kulture morale biti zatvorene, naglasila je Ilićeva. Realizacija pomenutih projekata, dodala je ona, svakako ne bi bila moguća bez podrške lokalne samouprave.

– Leskovac više nije samo grad roštilja i paprike, već postaje prepoznatljiv i po brojnim kvalitetnim kulturnim dešavanjima, na šta smo posebno ponosni. U susret 15. aprilu, Medjunarodnom danu kulture, odlučili smo da posetimo sve ustanove iz ove oblasti, da bismo pokazali koliko je kultura važna ne samo za lokalnu samoupravu, već i za svakog pojedinca. Biblioteka, kao najstarija u gradu, prva je u nizu, ali ne samo zbog trajanja, već i činjenice da je, po broju izdatih knjiga u jednoj godini, prva u Srbiji. Ona je riznica kulture, koja se trudi da uslove rada konstantno unapređuje, zbog čega direktorka i kolektiv zaslužuju čestitke, reči su kojima se, na zvaničnom otvaranju Dečjeg odeljenja, obratila Marija Rajković, članica kabineta gradonačelnika.

Biblioteka “Radoje Domanović“ redovno učestvuje na konkursima, putem kojih obezbeđuje sredstva za infrastrukturna ulaganja i nabavku opreme. Tako je novcem iz oportuniteta, pre dve godine, kupljen nov nameštaj za Čitaonicu, ali i elektronska tabla:

– I ove godine smo konkurisali kod Ministarstva pravde, a novac ćemo, ukoliko ga dobijemo, iskoristiti za formiranje internet učionice u ogranku u Vučju, zajedno sa pametnom tablom i displej uređajem. Kod Ministarstva kulture, aplicirali smo sa nekoliko projekata i za jedan već dobili povratnu informaciju da nam je odobreno pola miliona dinara, rekla je Ilićeva, ne preciziravši na šta će novac biti potrošen.

Na pitanje novinara dokle se stiglo sa inicijativom za prostorno proširenje biblioteke, odgovara da se od ideje nije odustalo, ali da je postupak u fazi parcelizacije i da se početak dogradnje očekuje u naredne dve godine.

Check Also

U petak bez struje 9 ulica u Leskovcu

I u petak će ekipe leskovačke Elektrodistribucije obavljati radove na reviziji Travostanica. „Obaveštavaju se korisnici …

Оставите одговор