Početna / DRUŠTVO / DAN OSOBA SA INVALIDITETOM: Pobediti predrasude i prevazići prepreke
Dionis Restoran Leskovac

DAN OSOBA SA INVALIDITETOM: Pobediti predrasude i prevazići prepreke

U Svečanoj sali Grada Leskovca danas je organizovan prijem povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Ovaj dan obeležava se od 1992. godine kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva. Lajtmotiv ovogodišnjeg obeležavanja ovog datuma je ukinuti barijere i otvoriti vrata za inkluzivno društvo i razvoj za sve.

U svom obraćanju gradonačelnik Leskovca istakao je da se za oblast socijalne zaštite ulažu značajna sredstva i da osobe sa invaludutetom imaju u Gradu snažan oslonac.

„Drago mi je što ćemo i ove godine ispoštovati tradiciju i deo ovog značajnog dana provesti sa svojim sugrađanima i prijateljima predstavnicima i članovima udruženja i organizacija osoba sa invaliditetom. Za oblast socijalne zaštite je ove godine iz budžeta grada izdvojeno 166,8 miliona dinara, a putem javnog konkursa je podržan veliki broj vaših projekata sumom od trideset i jednog miliona dinara” – istakao je gradonačelnik i dodao da su u Centru za socijalni rad postavljeni rampa i lift, pomenuo je izložbu „Dodirni prošlost“ Narodnog muzeja u Leskovcu, nedavno održano prvenstvo Specijalne olimpijade na kojem je učestvovalo oko šezdesetoro dece iz 12 gradova, i naglasio da je pre desetak dana izgrađena rampa na keju pored Veternice namenjena osobama sa invaliditetom.

Predrag Jovanović iz „MS udruženja Jablaničkog okruga“ zahvalio se gradonačelniku koji svake godine organizuje prijem povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

„Briga i pažnja koju svi mi dobijamo, ne samo danas, već tokom cele godine u gradu Leskovcu znači mnogo i pokazuje da osobe sa invaliditetom nisu nevidljive i zanemarene. Sama činjenica da nas je gradonačelnik danas ugostio u svom Kabinetu svedoči o podršci i pomoći koju lokalna samouprava pruža našim udruženjima. A i drugi vidovi podrške nisu zanemarljivi i ovom prilikom želim da vam zahvalim na tome. Hvala za svaku pobeđenu predrasudu i prevziđenu prepreku!“ – rekao je Jovanović.

Pogledaj takodje

Uhapšen osumnjičeni da je glavom udario žensku osobu u leskovačkom kafiću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu identifikovali su i uhapsili M. J. (1982) iz Leskovca …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *