Početna / KULTURA / Obeležen jubilej – 140. godina od osnivanja prve Čitaonice
Dionis Restoran Leskovac

Obeležen jubilej – 140. godina od osnivanja prve Čitaonice

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ proslavila je danas svoj jubilej 140. godina od osnivanja prve Čitaonice.

Svečana akademija priređena je u Narodnom pozorištu a veliki broj zvanica među kojima je bila i savetnica Ministra kulture Vanja Marković, predstavnici Lokalne samouprave, Pravoslavne eparhije niške, predstavnici Narodne biblioteke Srbije, Aron Ačbahari, sveštenstvo, predstavnici Vojske i brojni Leskovčani uživali su u programu pripremljenom za ovu priliku.

Prisutne je pozdravila direktorka biblioteka Vesna Ilić koja je ovom prilikom istakla da ova Kuća od knjiga ima zadatak da čuva tradiciju ali i da ide u korak sa vremenom.

„Biblioteka je osim što je najvažnija institucija kulture i duhovnosti jedne sredine i najživlje stecište kreativnosti. U njoj se neprestano razmenjuju i čitaju knjige, govori sa njima na različitim predavanjima, radionicama diskusionim grupama i programskim večerima. Njima u čast organizuju se izložbe različiti kulturni događaji, posete, projekti, dodele priznanja i najave bibliotečkih i informatičkih skupova. Danas naša Biblioteka ima pred sobom veliki i odgovorni zadatak. Na biblioteci u Leskovcu je velika odgovornost da digitalizuje pamet svoga zavičaja, da digitalizuje istoriju svoga zavičaja, kao i njegovo kulturno nasleđe, i da zajedno sa gradom napreduje ide u korak sa vremenom – kazala je direktorka Biblioteke Vesna Ilić.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović istako je važnost Biblioteke za sve nas.

„Biblioteke su čuvari znanja i kulturnog nasleđa. Nema sveta bez knjige i nema knjige bez sveta. Biblioteke su značajni deo kulture čitavog, te tako i našeg sveta. One su institucije obrazovanja i mesto za društvenu interakciju. Gistav Flober je kazao: „Čitaj da bi živeo“ zato su biblioteke danas važnije nego ikada. Svet se brzo menja i naše znanje uveliko raste, i upravo biblioteke mogu naći odgovore za nove izazove. U godini jubileja naša Biblioteka se kao institucija od poverenja može pohvaliti brojnim i raznovrsnim uspesima. Pored knjiga, ona korisnicima odavno nudi i elektronski pristup informacijama. Zahvaljujući dobroj saradnji našeg grada sa Ministarstvom kulture i informisanja, Biblioteka raspolaže dovoljnim materijalnim sredstvima i odgovarajućom opremom, ide u korak sa vremenom i prati nove tehnološke izazove -kazao je gradončelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Na akademiji je premijerno izvedena i nova himna Biblioteke u izvođenju Dečjeg hora „Zvezdice“, prikazan je dokumentarni film „Knjiga od reči“ o razvoju bibliotekarstva u Srbiji i Leskovcu i podeljene su pohvale za unapređenje rada i razvoja Biblioteke u Leskovcu.

I.D.

Pogledaj takodje

Počelo glasanje za takmičenje „Srbija u ritmu Evrope“, Leskovčanke pod rednim brojem 1

Glasanje za najveće dečje muzičko takmičenje u Srbiji je juče otvoreno. Boje Leskovca ove godine …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *