Home / DRUŠTVO / Cakić: Dva ministarstva su odlučila da se fabrika za preradu opasnog otpada gradi u Leskovcu
hotel bell

Cakić: Dva ministarstva su odlučila da se fabrika za preradu opasnog otpada gradi u Leskovcu

Ovo je eklatantan prijem kriminogenog ponašanja zaposlenih u ministarstvima za zaštitu životne sredine, odnosno saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, koji su, mimo zakona i lokalnog urbanističkog plana, obezbedili dozvole za izgradnju fabrike za preradu opsanog otpada u Leskovcu, istakao je poslanik Nebojša Cakić, potpredsednik Udruženja građana “Za Leskovac zajedno“ najavljujući da će na ovu temu tek govoriti u Republičkom parlamentu

Novi vlasnik nekadašnje leskovačke fabrike “Jugohem“, preduzeće “Agroarm“, zatražio je od grada informacije o lokaciji, slagavši da je zainteresovan za izgradnju poslovnog objekta, kaže Cakić, pozivajući se na dokumentaciju, koju je dobio od lokalne samouprave:

– Ne pominju postrojenje za prečišćavanje opasnog otpada i od nadležnih službi grada Leskovca dobijaju odgovor da je na pomenutom prostoru moguće graditi isključivo objekte za malu privredu, trgovinu i skladištenje robe. Kako “Agroarmu“ ovi uslovi nisu odgovarali, a u potrazi za planom “B“, rešenje nalazi u Ministarstvu građevine, koje suprotno zakonu, izdaje dozvolu za dogradnju, rekonstrukciju i prenamenu objekata. U rešenju se navodi i da je dozvola“ u skladu sa Planom generalne regulacije 7“ grada Leskovca, što je notorna laž.

Od tog trenutka, “ta laž“ se provlači kroz svu naknadno pribavljenu dokumentaciju i “Agroarm“ će “legalno“ graditi fabriku za preradu opasnog otpada, u širem centru grada:

– Ne u Vrčinu, odakle je ta firma, Beogradu, Mladenovcu i Obrenovcu, gde žive ministri i njihovi pomoćnici- nego u Leskovcu, tu gde žive naša deca. Ni desetine primedbi koje je dala komisija Ministarstva za zaštitu životne sredine, ni protivljenje Odeljenja za zaštitu životne sredine gradske Uprave i leskovačkog “Vodovoda“, nisu zaustavile postupak. Gradskim urbanistčikim planom, koji imam pred sobom, nisu definisane lokacije za izgradnuu postrojenja za preradu opasnog otpada nigde, a ponajmanje tu, na korak od autobuske stanice, kuća, poslovnih zgrada.

Cakić dodaje da je lokalna samouprava podnela tužbu za poništaj navedenih akata, ali je i skeptik po pitanju ishoda iste:

– Pesimista sam da ćemo pravnim putem uspeti da sprečimo izgradnju ove fabrike, jer firma ima pravosnažna rešenja i dozvole. Pitam se, zašto su nadležni u gradskoj Upravi, koji su uvod u prvobitno izdate lokacijske uslove imali još septembra 2019. godine, ćutali o tome i nisu ni na koji način reagovali. Tek kad smo mi otvoreno na sednici Skupštine, obelodanili celu stvar, pokrenut je postupak za poništaj.

Cakić kaže da radovi na izgradnji još nisu počeli i da se budno prate sve aktivnosti na pomenutoj lokaciji. Najvljuje da će tada pozvati građane na protest i sprečavanje podizanja fabrike za preradu opsanog otpada, koja će zagaditi vazduh, podzemne vode, arterske bunare i zemljište.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор