Home / DRUŠTVO / PAZI, SNIMA SE: Kamere na 50 lokacija duž auto-puteva registruju brzinu, upotrebu pojasa i mobilnog telefona
hotel bell

PAZI, SNIMA SE: Kamere na 50 lokacija duž auto-puteva registruju brzinu, upotrebu pojasa i mobilnog telefona

Foto: Profimedia

U Srbiji je na snazi novi sistem kontrole brzine vozila na auto-putevima, koji će se obavljati putem kamera, postavljenih na 50 lokacija. Pored brzine, one će registrovati korišćenje pojasa i upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje. Prekršioce čekaju visoke kazne, piše Kurir, pozivajući se na izjave nadležnih

Prema zvaničnim podacima, u saobraćajnim nezgodama na auto-putevima, godišnje je, u pola protekle decenije, u proseku život gubilo 40 učesnika u saobraćaju, a najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je vožnja neprilagođenom brzinom.

Da bi se tome stalo na put, u našoj zemlji je uveden novi sistem kontrole brzine, koji, umesto dosadašnjeg merenja između dve naplatne rampe, predviđa merenje brzine između 50 različitih tačaka, na kojima su postavljene najmodernije kamere.

Za sada, na auto-putu Beograd-Niš, ima ih na 12 lokacija: Vrčin, Mali Požarevac, Umčari, Vodanj, Smederevo, Velika Plana, Markovac, Batočina, Jagodina, Paraćin, Pojate i Aleksinac. Na potezu od Beograda do Preljine, kamere se nalaze na Ubu, kod Lajkovca, Ljiga i Takova, a od Beograda do Šida u na lokacijama Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica, Kuzmin, Morovci, Adaševci. Konačno, na auto-putu od prestonice do Subotice, snimaće se kod Inđije, Beške, Kovilja, Novog Sada, Zmajeva, Vrbasa, Bačke Topole i Žednika.

U narednim periodu, kamere će biti postavljene i na Koridorima 10 i 11: od Niša prema Preševu na 11 punktova, od Niša prema Pirotu na pet lokacija.

Kako će funkcionisati merenje prosečne brzine: Kamere će prvo snimiti tačno vreme kada je neko vozilo prošlo pored jedne kontrolne tačke, zatim i pored naredne, a softver će automatski podeliti rastojanje u kilometrima sa vremenom koje mu je bilo potrebno u sekundama. Na taj način dobiće se prosečna brzina kojom se automobil kretao između dve zone snimanja. Kamere će na portalima snimati registarske tablice vozila, ali i tačno vreme kada je snimak napravljen.

Građani Srbije će kazne dobijati na kazne na kućne adrese i imaće mogućnost da u roku od osam dana plate polovinu, ukoliko nisu prekoračili dozvoljenu brzinu za više od 40 km/sat. U slučaju da je registrovano veće prekoračenje brzine, vozač će morati kod prekršajnog sudije.

Na srpskim auto-putevima, maksimalna dozvoljena brzina iznosi 130 kilometara na sat.

Pored prekoračenja brzine, nove moderne kamere detektovaće i korišćenje mobilnog telefona prilikom upravljanja vozilom i upotrebu sigurnosnog pojasa. Dakle, ubuduće će i takvi saobraćajni prekršaji biti sankcionisani bez prisustva saobraćajne policije na terenu, a dokaz će biti fotografija vozila sa registarskom oznakom, ali i fotografija na kojoj se vidi da li je vozač “vezan“ i ima li mobilni telefon u ruci.

Kazne se kreću od tri do 140 hiljada dinara, piše Kurir, pozivajući se na izjave nadležnih.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор