Aplikacija “Posmatrač izbora” za kontrolu izbornog procesa

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U okviru projekta ”Ka transparentnijem i odgovornijem sprovođenju izbornog procesa u Srbiji”, u Edukacionom centru u Leskovcu, predstavljen je softver ”Posmatrač izbora”

Android aplikacija za mobilni telefon, koja nosi identičan naziv, može se preuzeti besplatno.

Kontrolu finansiranja političkih aktivnosti, u skladu sa Zakonom, sprovodi Agencija za borbu protiv korupcije, koja za potrebe monitoringam angažuje i terenske posmatrače, kako bi ukrštanjem infromacija, kontrola prihoda i rashoda bila efikasnija.

Koordinatorka projekta, Violeta Stanković, istakla je da je, zbor različitih povreda Zakona, Agencija do sada podnela oko 6oo zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a Sud je, po podnetim zahtevima, doneo 13o presuda.

– Za predstojeće izbore, Agencija je predvidela angažman 95 terenskih posmatrača za teritoriju Republike Srbije, a mi smo proaktivno mobilisali civilni sektor za nadzor aktivnosti političkih subjekata. To znači da svaki građanin može aktivno da se uključi u kontrolu izbornog procesa, preuzimanjem sa Google Store-a, besplatnu aplikaciju.Pokretanjem aplikacije, građani mogu da biraju vrstu aktivnosti koju su zapazili na terenu, aktiviraju GPS na telefonu, kako bi odredili tačnu lokaciju , pokreću foto-aparat ili kameru i anonimno šalju sve te informacije na naš server-.

Nakon obrade, sve pristigle fotografije sa opisima se objavljuju na mapi Republike Srbije i dosrupni su na internet portalu posmatrac-izbora.rs.

Sve uočene nepravilnosti će se automatski prosleđivati nadležnim organima,a svi multimedijalni sadržaji će biti ustupljeni Agenciji za borbu protiv korupcije, rekla je Stankovićeva, dodajući kako je Edukacioni centar jedna od 30 partnerskih organizacija na projektu, čiji je nosilac Bečejsko udruženje mladih.

Suzana Stojiljković

Check Also

Program Leskovačkih letnjih festivala 2024.

Turistička organizacija Leskovac i grad Leskovac organizuju i ove godine tradicionalnu manifestaciju – Leskovački letnji …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *