ALER: 60 miliona iz budžeta Leskovca za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, iz budžeta grada Leskovca, ove godine biće izdvojeno oko 60 miliona dinara, saopšteno je na konferenciji za novinare u Agenciji za lokalni ekonomski razvoj.

Od toga, 20 miliona 207 hiljada dinara su sredstva predviđena za isplatu subvencija po prošlogodišnjem konkursu, izjavio je direktor ALER-a, Bojan Tojaga. Reč je o subvencionisanju 50 posto uloženih sredstava u poljoprivrednu proizvodnju, za zasnivanje novih zasada, obnovu mehanizacije, nabavku sistema za navodnjavanje, bušenje bunara, kupovinu folija za plasteničku proizvodnju, nabavku umatičenih grla stoke, sertifikaciju i brendiranje poljoprivrednih proizvoda. Novac će već tokom naredne nedelje biti uplaćen za 648 gazdinstava. Takođe, biće isplaćene i subvencije za dugoročne poljoprivredne kredite, po konkursu iz 2013. godine, za rate dospele u januaru i februaru 2016-te i za ovu namenu obezbeđeno je 300 hiljada dinara, izjavio je Tojaga.

Podela ugovora biće organizovana na 6 lokacija, u Leskovcu, i mesnim kancelarijama u Grdelici, Brestovcu, Pečenjevcu, Vučju i Manojlovcu, a o tačnom vremenu,proizvođači će naknadno biti obavešteni, poručuju iz ALER-a.

Za više lokacija odlučili smo se da bismo prostorno pokrili celokupnu teritoriju Leskovca, smanjili nepotrebnu gužvu oko podele ugovora, i da bismo pokazali građanima svih delova grada da su nam značajni i jednako važni, istakao je Tojaga. On je pozvao proizvođače, koji još uvek nisu potpisali Ugovor sa Fondom za razvoj poljoprivrede, da to obave u što kraćem roku, već početkom naredne sedmice, jer je to jedan od preduslova za isplatu subvencija. Iz gradske kase, biće opredeljeno i 38 miliona 600 hiljada dinara za finansijsku podršku poljoprivrednicima u 2016. godini. Subvencionisaće se 50 posto sredstava uloženih u poljoprivrednu proizvodnju, a prošlogodišnji limit od 100 hiljada, povećan je na 150 hiljada dinara, objasnio je Tojaga.

Pored investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava, ovoga puta sufinansiraće se kamate za poljoprivredne kredite, ulaganja u organsku i subencije organizacije učešća na sajmovima, izložbama i manifestacijama, a sve u cilju promocije poljoprivrednih potencijala, dodao je Tojaga.

Kako je jedan od uslova za konkurisanje to da je gazdinstvo registrovano, u ALER-u podsećaju proizvođače da rok za obnovu registracije traje do kraja aprila. Za besplatnu pomoć prilikom popune aplikacionih obrazaca, građani se mogu obratiti Fondu za razvoj poljoprivrede, svakog radnog dana u prostorijama ALER-a, ili određenim danima u nedelji u mesnim kancelarijama na širem području grada.

Upošljenici Fonda za poljoprivredu u ponedeljak dežuraju u Turekovcu, u utorak u Pečenjevcu, sredom u Belanovcu i Velikom Trnjanu. Savetodavnu i stručnu pomoć, proizvođači u četvrtak mogu dobiti u Grdelici i Manojlovcu, a u petak u Vučju, saopšteno je u ALER-u. U protekle tri godine, iz budžeta grada, za subvencije u poljoprivredi na izdvojeno je preko 100 miliona dinara. Najveći iznos sredstava plasiran je početkom januara 2015. Godine, kada je za 1613 gazdinstava izdvojeno blizu 60 miliona dinara, dok je u 2014-toj, na ime subvencija, isplaćeno 20 miliona dinara.

Ana Jovanović

Check Also

U Leskovcu i Lebanu kontrolisan 1.801 vozač, 22 vozili pod dejstvom alkohola – “rekorder” na trežnjenju sa 2,89 promila

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu i Lebanu, u toku praznika, alkotestirali su ukupno 1.801 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *