Pihtije, ljudi ih ili ne vole ili obožavaju. Originalne pihtije su zapravo seckano meso u želeu od salamure. U srpskoj tradiciji postoji običaj da se pihtije jedu za Bogojavljenje.
Svakoga decembra na jugu Srbije se pripremaju pihtije – tradicionalno srpsko jelo. U januaru mesecu u Vlasotincu se održava ova manifestacija posvećena upravo ovom jelu.Ona se organizuje u cilju očuvanje tradicije i običaja ovog kraja kao neophodnih elemenata za turističku promociju u Vlasotincu.
Pihtije su staro srpsko jelo koje se priprema posle kasno jesenjeg klanja svinja i u njemu se stavljaju glava, kolenice, tetive, mogu se pripremati od dimnjenog mesa a uglavnom se jedu kao predjelo ili za doručak a uz njih odlično ide domaća rakija i turšija. Recepturu stare vlasotinčanke čuvaju i prenose s kolena na koleno, a ovo jelo je omiljeno na slavama, proslavama hrišćanskim praznicima, ali i za svaku drugu svečanost. Ako uzmemo u obzir povode za koje se pihtije spremaju, možemo slobodno reći da su pihtije jedan od svečanih srpskih specijaliteta.
Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
One comment
Pingback: Uređenje kancelarije – poslovni prostor kao ogledalo brenda - Dnevnik Juga