Nasilje nad decom fenomen prisutan u svim društvima, kulturama i delovima sveta

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije usvojila je Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine sa Akcionim planom za 2020. i 2021. godinu.

Donošenjem ovog planskog akta Vlada Srbije je još jedanput potvrdila svoju posvećenost unapređenju položaja dece i poštovanju prava deteta kao osnovi za  stvaranje boljeg, pravednijeg i prosperitetnog društva.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, na inicijativu Saveta za prava deteta Vlade Srbije, a uz podršku Unicefa, izradilo Nacrt strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine sa Akcionim planom za njeno sprovođenje za 2020.  i 2021. godinu.

Prema rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine, u Republici Srbiji živi 1.263.128 dece, a deca čine približno 21 odsto stanovništva.

Sprečavanje i suzbijanje nasilja nad decom i zaštita dece od nasilja predstavljaju jedan od prioriteta nacionalne politike Vlade Republike Srbije.

Nasilje nad decom je fenomen koji je prisutan u svim društvima, kulturama i delovima sveta, a veliki broj dece svakodnevno trpi nasilje, što predstavlja grubo kršenje prava deteta.

Nasilje izaziva patnju deteta, ozbiljno ugrožava razvoj, dobrobit, pa i sam život deteta, a posledice su često teške i dugotrajne, mogu se protezati i u odraslo doba, pa i u sledeće generacije putem mehanizma tzv. međugeneracijskog prenošenja nasilja.

Pravo na zaštitu od svih oblika nasilja predstavlja osnovno pravo svakog deteta, a utvrđeno je Konvencijom UN o pravima deteta i nizom međunarodnih i regionalnih ugovora u oblasti zaštite ljudskih prava koje je Republika Srbija potvrdila.

Sistem zaštite dece od nasilja može biti uspešno unapređen kroz partnerstva organa državne uprave, teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javnog sektora (sistema obrazovanja i vaspitanja, sistema zdravstvene zaštite, sistema socijalne zaštite, unutrašnih poslova i dr), pravosuđa, civilnog društva, porodice i pojedinaca, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *