Korona će ostaviti velike posledice na turizam u Srbiji, posebno na ugostitelje u gradovima van velikih turustikih centara

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Jedna od oblasti na koju korona ostavlja najveće posledice, svakako je turizam. U nemogućnosti da godišnji odmor provedu u inostranstvu, domaći turisti opredelili su se za neku od destinacija u Srbiji. To je, samo donekle, ublažilo krizu u sektoru turizma i ugostiteljstva.

U junu 2020. godine, u odnosu na isti mesec prošle, dolasci turista u Srbiju opali su za 52,5, a broj noćenja za 43,3 procenta. Domaći turisti , u istom periodu, koristili su usluge noćenja za 17,2 posto, a stranci za čak 84,8 odsto manje nego lane.

Južna i istočna Srbija, bar prema statistici, manje su atraktivne, kako za domaće , tako i za strane goste. Kulturno-istorijske  lepote ovog dela zemlje, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, obišlo je 43.329 turista, medju kojima je 39.487-oro domaćih, a 8.234-oro stranaca.  Ostvareno je 156.545 noćenja, ali se za boravak duži od 24 sata, odlučilo tek nešto više od 6 hiljada stranih gostiju.

Banje i planine najčešće su birane destinacije u prošlom  mesecu. Na spisku koji je objavila referentna ustanova, iz Jablaničkog okruga je samo Sijarinska Banja. Nju je u junu posetilo 955 turista, ali svega troje nije bilo iz Srbije. Prosečno je svaki u ovom lečilištu proveo 7,4 noći.

Virus korona zatvorio je granice, ali jeu junu u našu zemlju turistički stiglo 24.440 stranaca iz 48 različitih država, uglavnom evropskih. Najviše ih je iz Bosne i Hercegovine 4.583, Nemačke 2.290 i Hrvatske 1.676, dok se sa dalekih destinacija beleži dolazak tek po kojeg turiste.

S.Ć.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *