U Leskovcu obeležen Dan borbe protiv multiple skleroze

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Na teritoriji Jablaničkog okruga, sa nekim od različitih oblika multiple skleroze, živi oko 4oo osoba. Podmukla, nepredvidiva i progresivna bolest je deo svakodnevice tih ljudi, ali ne i jedina poteškoća sa kojom se susreću. Više boli, kažu, nedostupnost terapije, diskriminacija i nerazumevanje zajednice.

Jelena Polić , više od deset godina boluje od multipleskleroze, ali je bolest nije sprečila da se školuje. Završila je učiteljski fakultet i nije zaposlena. Slično je i sa ostalim visokoškolcima, ali je nezaposlenost generalno problem najvećeg broja osoba sa invaliditetom. Povremena i privremena angažovanja se mogu podvesti pod statističku grešku i ozbiljnije ne utiču na poboljšanje položaja ove kategorije ljudi:

–   Grad finansira projekat našeg Udruženja ”Zajedno smo jači”, preko koga su zaposlene dve osobe na period od 3-4 meseca. Prošao nam je projekat i preko Nacionalne službe za zapošljavanje, koji treba da rezultira zapošljavanjem tri naše članice sa VII stepenom obrazovanja, ali nijedna neće raditi u svojoj struci. Generalno, sa problemom nezaposlenosti se bori čitava zemlja, ali se čini da u socio-ekonomskoj strukturi srećnika koji dodju do radnog mesta, ima vrlo malo osoba sa invaliditetom.

Doći do posla nije samo želja, već u ovom slučaju i nasušna potreba ljudi, koji ogromna sredstva izdvajaju za nabavku lekova i vitamina, jer se bez terapije, bolest ne može držati pod kontrolom, pa je progresija neminovna:

–   Terapija je izuzetno skupa i može da košta i do 1.5oo evra mesečno, a do besplatne, koju odobrava država, dodje samo 1o-ak posto obolelih. Moramo da koristimo vitamine i oni se takođe kupuju. Kontaktirala sam sve apoteke u gradu Leskovcu, ne bih li za članove Udruženja obezbedila besplatno bar ta pomoćna lekovita sredstva, a jedino se odazvala Kukareva apoteka, koja nam svakih šest meseci donira odredjenu količinu vitamina.

Jelena je želela da se osim pomenute apoteke, zahvali i svim školama i organizacijama, uključenim u nacionalnu kampanju ”Čep za hendikep”, jer se prikupljanjem plastičnih čepova i drugih proizvoda od plastike i njihovom prodajom preduzećima koja se bave reciklažom, obezbeđuju sredstva za nabavku pomagala.

Juče je u Beogradu, programom pod nazivom ”Uđi u moj svet”, obeležen Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, a sa manifestacije je poslata poruka gradjanima Srbije da svuda oko njih žive osobe sa invaliditetom, koje imaju svoje želje, potrebe i snove, kao i svi ostali.

–  Multiple skleroza je bolest sa hiljadu lica. Svaki oboleli je priča za sebe. Dok su neki prikovani za krevet, drugi su u kolicima, a jedan broj ljudi je aktivan i radi, ali pod vrlo neprijatnim  okolnostima, jer nikad ne znate kada će se bolest ispoljiti. Više od toga, bole druge, svakodnevne poteškoće osoba sa invaliditetom: otežana zapošljivost, nedostupna ili preskupa terapija, diskriminacija zbog hendikepa, ističe predsednik Udruženja, Predrag Jovanović.

Udruženje obolelih od MS-a, broji 8o-ak članova, a prema nezvaničnim podacima, na teritoriji Jablaničkog okruga sa multiple sklerozom živi oko 4oo ljudi.

S.Ć.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *