Predragu Petroviću nagrada “Nikolaj Timčenko” za knjigu “Enciklopedizam i teorija romana”

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Manifestacija “Dani Nikolaja Timčenka”, ove godine će biti održana od 4. do 6. novembra.

Žiri Zadužbine „Nikolaj Timčenko“, koji je radio u sastavu:
BILjANA MIČIĆ, profesor književnosti – član,
DRAGAN ŽUNIĆ, profesor univerziteta – član,
JOVAN PEJČIĆ, predsednik Zadužbine „Nikolaj Timčenko“ – predsednik žirija,
jednoglasno je odlučio da dobitnik Nagrade „Nikolaj Timčenko“ za 2022. godinu bude

PREDRAG PETROVIĆ književni kritičar, teoretičar književnosti i esejist – za knjigu Enciklopedizam i teorija romana, koju je krajem 2021. godine objavila izdavačka kuća „Čigoja štampa“ iz Beograda.

Uz monografiju Enciklopedizam i teorija romana, u najužem izboru za nagradu bile su knjige Vladana Bajčete Borislav Mihajlović Mihiz – kritičar i pisac (Matica srpska, Novi Sad 2021) i Marka Paovice Sa pesnicima (Srpska književna zadruga, Beograd 2022).

Obrazloženje

Književno teorijska rasprava Enciklopedizam i teorija romana Predraga Petrovića osvetljava vrlo složenu ideju enciklopedizma koja se konstituiše u permanentnom protivurečju između potrebe za integralnom vizijom sveta i nemogućnosti da se njome ovlada, prateći njene manifestacije u sferi filosofije, kulture, književnosti i misli o njoj.

Nakon teorijskog razmatranja o pojmu enciklopedizma u filozofiji i nauci, Petrović pažnju posvećuje onim aspektima koji suštinski određuju prirodu književnog enciklopedizma, imajući u vidu njegov veliki istorijski, smisaoni i poetički raspon. Centralno mesto u knjizi pripada razmatranju ovog pojma u različitim teorijskim koncepcijama koje su obeležile promišljanja o romanu u dvadesetom veku, s obzirom na to da se roman ispostavlja kao najvažniji enciklopedijski oblik novijeg doba. Petrović polazi od Hegelove i Lukačeve filozofije romana, pa preko pogleda na romaneskni žanr Hermana Broha i Valtera Benjamina dolazi do Bahtinove teorije romana, arhetipske kritike Nortropa Fraja i semiotike otvorenog dela Umberta Eka, zaokružujući svoja razmatranja osvrtom na studije Ronalda Svigera i Edvarda Mendelsona i na promišljanja srpskog teoretičara enciklopedizma Aleksandra Jerkova.

Iz konteksta svetske literature i predstavljanja različitih pojavnih formi enciklopedizma u konkretnim delima, Petrović osvetljava enciklopedijsko usmerenje srpskog romana, obrazlažući u tom smislu dve velike poetičke linije(jednu parodijsko-satiričnu, i drugu u znaku preispitivanja istorije) duž kojih se ono može pratiti, uz precizno određenje čvornih tačaka koje su obeležile pojave konkretnih dela – od Sterijinog Romana bez romana i Burleske gospodina Peruna boga groma Rastka Petrovića, preko Kišovog Peščanika i Pavićevog Hazarskog rečnika do velike sinteze u Pekićevom Zlatnom runu.

Širina istraživačkog poduhvata, opseg teorijskog i metodološkog utemeljenja, postupnost i preciznost u analitičko-sintetičkom promišljanju, najzad – osobenost stila u kojem se akribičnost u iznošenju naučnih saznanja i zaključaka prepliće povremeno sa književnim diskursom – opredelili su žiri da ovogodišnji dobitnik Nagrade „Nikolaj Timčenko” bude upravo Predrag Petrović za knjigu Enciklopedizam i teorija romana.

U nastavku pogledajte program manifestacije

Check Also

SVI PUNOLETNI GRAĐANI MOGU! Prijavite se ovde i osvojite vaučer za opremanje stana u iznosu od 10.000 EVRA!

Samo nekoliko klikova deli te od poklon vaučera! Želiš da opremiš stan? Iskoristi fenomenalnu akciju …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *