”EKODRONIRANJE”- nove tehnologije u cilju zaštite životne sredine

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Projekat ”Ekodroniranje” uključuje više naučnih disciplina, sa ciljem monitoringa životne sredine uz primenu novih tehnologija

Na radionicama, u Naučnom klubu u Leskovcu, učenici Hemijsko-tehnološke škole ”Božidar Đorđević-Kukar” prošli su, zajedno sa predavačem Nikolom Mladenovićem, put od predavanja o daljinskoj detekciji i dronovima, preko programiranja, do konkretnog snimanja terena i upravljanja ovim savremenim alatom.

Putem javnog konkursa, kupljen je ”DJI Mini Mavic” dron, koji je đacima poslužio za obuku o upravljanju i snimanje terana. Pored njega, Naučni klub Leskovac je ustupio dva mala programibilna drona ”DJI Tello Boost”, na kojima se može programirati, upotrebom programskih jezika Skreč i Pajton.

Polaznici radionica su dronove programirali uz pomoć računara i android aplikacija, kako bi ove letilice na terenu izvršavale kompleksne zadatke osmatranja životne sredine. Na završnom predavanju, sumirani su utisci o uticaju klimatskih promena na životnu sredinu, posebno šume i upotrebi satelitskih podataka, sa ciljem targetiranja lokacija, pogodnih za pošumljavanje u izmenjenim klimatskim uslovima.

”Ekodroniranje” je jedinstven projekat, kroz koji se učenici osposobljavaju da primene znanje na praktičan način, formiraju svest o značaju ekologije, mogućnosti koje primena novih tehnologija pruža u zaštiti životne sredine.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Takmičenje u besedništvu: Oda Vladiki Nikolaju Velimiroviću u Domu kulture Vučje

U Domu kulture “Vučje” održaće se 23. maja 2024. godine jedinstveno takmičenje u besedništvu posvećeno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *