Bogat i zanimljiv program jubilarnog STRINGS-a

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Organizator se potrudio da se deseti rođendan manifestacije obeleži zanimljivim, ne samo muzičkim, sadržajima, ali i da obezbedi gostovanje priznatih umetnika, poput Vladimira Maričića, Valerija Sokolova, Nersesa Ohanjana i Amire Medunjanin.

Otvaranje Međunarodnog festivala i letnje akademije muzike planirano je za nedelju 31. jul, u 20 sati, a prethodiće mu predstavljanje izložbe fotografija ”Muzika duše”, autora Dejana Veljkovića, koja označava retrospektivu najzanimljivijih detalja iz proteklih godina.

Najavljujući predstojeću manifestaciju, urednik muzičkog programa u Leskovačkom kuturnom centru, Saša Stevanović, istakao je napore organizatora da svaki Strings, bude bolji od prethodnog:

– Podizali smo lestvicu kvaliteta i može se reći da smo uspeli da mu damo ”dušu” i obezbedimo autentičnost i prepoznatljivost, jer on nije samo festival klasične, već umetničke muzike. Ove godine smo otišli korak dalje, što nas izdvaja od ostalih muzičkih manifestacija u Srbiji. Naime, od mladog kompozitora Igora Andrića smo naručili originalnu kompoziciju specijalno za ovu priliku. Sredstva smo obezbedili preko projekta Sokoj-a i ona će premijerno biti izvedena na otvaranju. Zove se ”Mozaik” i publici će je doneti gudački kvartet u sastavu- Miroslav Pavlović David Saramandić na violini, Nemanja Živanović na violi i Željko Ivović na violončelu. Sa ovom praksom nastavićemo i narednih godina.

Prvo veče festivala obeležiće i koncert Omladinskog kamernog orkestra ”Strings”, pod dirigentskom upravom Radeta Pejčića.

Program će, 1. avgusta početi otvaranjem izložbe fotografija ”Yu grupa”, a začiniće” ga koncertom Vladimir Maričić sa svojim kvartetom.

– On je prošle godine izdao cd sa tradicionalnim pesmama iz Srbije, u džez aranžmanima. Svoj nastup krstio je ”Džez na Veternici”. U njegovom kvartetu su priznati srpski džez muzičari, uz podršku Kubanca Del Tora, na udaraljkama. Pored Vlade Maričića koncerte će prirediti i ukrajinski violinista Valerij Sokolov i Jovica Ivanović na harmonici, odnosno bandoneonu – četvorouglastoj harmonici rastegači, koja ima većim broj tonova od obične i popularna je u Argentini. Pratiće ga gudački kvartet ”Strings”.

Pretposlednje festivalsko veče rezervisano je za koncert pod nazivom ”10 godina Strings festivala”, a kamernim orkestrom dirigovaće Igor Krizman iz Hrvatske.

– Šestog avgusta se manifestacija završava, a Leskovčani će u ”finalu” imati još dve prilike za istinsko uživanje:

– Veliko nam je zadovojstvo da ugostimo Nersesa Ohanjana, jermenskog umetnika na bitbox flauti. Tačnije on istovremeno svira flautu i bitboxuje, što ovog trenutka u svetu radi svega nekoliko umetnika. Na harmonici će ga pratiti Miroslav Nisić. Šlag na 10. Strings, biće nastup Amire Medunjanin, pevačice koja izvodi bluz sa balkanskih prostora, tačnije tradicionale u novim aranžmanima. Vrlo je zauzeta i jedva smo uspeli da uskladimo termine, ali verujem da će sugrađani uživati u njenom koncertu, za koji, već sada vlada ogromno interesovanje.

Najveći broj koncerata biće održan u Leskovačkom kulturnom centru, ali će deo nastupa biti priređen u Svečanoj sali grada, Narodnom pozorištu i bašti Centra za stručno usavršavanje, o čemu se ljubitelji muzike mogu informisati preko oglasnih tabli festivala, raspoređenih po čitavom gradu.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *