Ovo popularno, i omiljeno jelo širom sveta, vuče korene još od 1889. godine kada je i nastala prva pica na svetu, Margarita.
U početku, pica je bila prvenstveno bila namenjena siromašnom stanovništvu koji nije mogao sebi da priušti osnovne egzistencijalne potrebe, pa je tako prvobitno bila pristuna u vidu hleba, premazana nekakvim prelivom ili posuta sastojcima koji su bili lako dostupni i uvek u frižideru.
Međutim, kako je vreme prolazilo, tako je pica postajala bogatija raznim sastojcima pa tako danas širom sveta postoji bogata ponuda pica za svačiji ukus koju svi toliko volimo! Pored prvobitnog oblika pice, koji je više ličio na parče hleda, sada imamo brojne pice sa različitim namirnicama poput mesa, suhomesnatih proizvoda, pa čak i voća zbog čega sve više postaju popularne i slatke pice.
U nastavku teksta govorimo o samoj istoriji nastanka pice kao i o tome kako je ona danas postala jedno od omiljenih jela ljudi širom sveta.
Kako je nastala prva pica u svetu?
Da li ste se nekada zapitali kako je nastalo vaše omiljeno jelo, pica?
Kao što već sigurno znate, priča o ovom neodoljivo ukusnom jelu započinje u Italiji u gradu Napulju u kome je pretežno bila dominantna siromašna radnička klasa.
Usled nemogućnosti da obezbede osnovne životne namirnice, tragali su za jeftinom hranom koja bi mogla da zadovolji potrebu za glađu i upravo tada nastaje pica. Smatra se da su pekari razvijali tanko testo kako bi utvrdili temperaturu svojih peći, a da testo ne bi bacali, delili su ga siromašnom stanovništvu kojem je hrana i više nego trebala.
Tako je pica postala glavna na uličnim štandovima na kojima nisu samo dolazili seljaci, već i ostali ljudi koji su želeli da probaju hranu seljaka, čuvši da je pica postala pravi napuljski specijalitet.
Nakon običnog testa sa prelivom, nastaje prava pica, danas poznata pod nazivom Margarita. Priča o nastanku Margarite još više je zanimljivija – 1889. godine kraljica Margarita Savojska posetila je grad Napolj gde je od tadašnjeg najpopularnijeg pica majstora zatražila da joj napravi napuljski specijalitet.
Kako bi što više oduševio kraljicu, odlučio je da picu obogati namirnicama koje su karakteristične za Italiju. Uz paradajz, mocarelu i bosiljak nastaje čuvena Margarita pica koja je i dan danas popularna širom sveta.
Od hrane za siromašne do hrane za svakoga
Iako je prvobitno pica bila namenjena siromašnom stanovništvu, budući da je takva pica bila sačinjena samo od testa i preliva, vremenom ljudi su sve više i više eksperimentisali i dodavali sastojke pa tako od pice koja je važila za najjetinije jelo, dolazimo do toga da je danas moguće pronaći picu koja je značajno skuplja od bilo kog drugog jela.
Od pice sa nekoliko vrsta kavijara koja kosta oko 1.000 dolara, do zlatna pizza “Royale 007” napravljena od neverovatnih sastojaka poput mariniranog jastoga u konjaku, kavijara u šampanjcu, škotskog dimljenog lososa i brojin drugih sastojaka koji su ukrašeni pahuljama od 24-karatnog jestivog zlata, a koja kosta oko 4.200 dolara!
Danas, zavisno od sastojaka, pica može koštati od 1 $ pa sve do 10.000 $! Svi podjednako uživaju u njenom ukusu.
Evo i zašto je postala tako omiljena u svim delovima sveta.
#1 Veliki izbor za svačiji ukus
Budući da je pica postala omiljena širom sveta, nije ni čudo što danas imamo toliko različitih pica, a čije su se namirnice i recepti menjali u zavisnosti od zemlje u kojoj živimo.
Ipak ono što je ostalo nepromenjeno kod svake pice jeste hrskavo, mekano testo koje se topi u ustima.
Svaki naredni način pripreme pice imao je za cilj da udovolji na svačije potrebe, pa tako danas pored klasične pice, kod nas sa suhomesnatim proizvodima, postoje i vegeterijanske pice kao i pice sa voćem od kojih je najpopularnija ona sa ananasom.
Za one koje vole pikantniji ukus postoje i pica sa feforonima, te možemo zaključiti da je današnji izbor pice gotovo neograničen.
#2 Može se pronaći bilo gde na svetu
Gde god da se nađete, u bilo kom delu sveta, budite sigurni da će vam biti dostupni kafići i restorani koji nude picu, i to ne samo jednu već nekoliko različitih vrsta, budući da svaku destinaciju posećuju turisti iz različitih delova sveta.
U vezi sa tim, ovo je prava sreća za ljude koji su izbirljivi kada je u pitanju hrana. Zamislite da idete na neke daleke destinacije u kojima je pretežno dominantna morska hrana koje niste ljubitelj. Ne brinite, ako ništa drugo bar ćete moći picu da jedete, pa makar i 10 dana uzastopno!
#3 Brzo se pravi i idealna je za one “gladne godine”
Dolazite kući sa posla, vaš frižider je prazan ali vi ste toliko gladni da ne možete da spremate bilo kakvo jelo za koje će vam trebati minimum sat vremena. Brašno, kvasac, ulje i šećer su namirnice koje sigurno imate uvek u kući, ako ništa drugo.
Posebnost pice ogleda se u tome što se ona zaista brzo sprema, a još brže bude gotova!
Sve što je potrebno jeste da napravite brzinsko testo, a picu obogatite namirnicama koje najviše volite. Na visokoj temperaturi, vaša pica biće gotova za manje od 10 minuta.
Budući da se pravi brzinom svetlosti, pica predstavlja i odličan izbor za razne proslave poput rođendana, novogodišnjih, božićnih praznika ili bilo koji drugi povod koji podrazumeva drženje sa prijateljima. Za tili čas imaćete savršeno jelo u kojem će svi gosti uživati!
Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv, odnosno da ste saznali neke nove informacije našem, a i vašem omiljenom jelu koje je osvojilo čitav svet. Nakon ovog teksta, ostaje vam samo da zasučete rukave i napravite pravi specijalitet u vašoj kuhinji!
/PR/
Izvori slika
https://unsplash.com/photos/Oxb84ENcFfU
https://unsplash.com/photos/pPA-_q5v1a8