Početna / DRUŠTVO / 4D Knjige za male digitalce – Ne branite deci telefon, ponudite im knjige koje pomoću telefona ožive

4D Knjige za male digitalce – Ne branite deci telefon, ponudite im knjige koje pomoću telefona ožive

Leskovačka biblioteka od skora u svom posedu ima tri knjige u najmodernijoj e-ar ili 4D tehnologiji, namenjene najmladjim korisnicima, kojima klasične slikovnice i bojanke više nisu zanimljive. Uz instaliranu aplikaciju na mobilnom telefonu, uperenim u knjigu, sadržaji u njima “ožive“ na ekranu.

I vi imate malog digitalca kojem pažnju ne privlači knjiga i ne možete da mu otmete telefon iz ruke? Nemojte to ni da radite, već mu ponudite knjige koje uz pomoć mobilnih telefona- ožive.

Naime, leskovačka biblioteka nabavila je, za početak, 3 knjige u 4D  ili e-ar tehnologiji: Dinosauruse, Anatomiju i slikovnicu o životinjama  na engleskom jeziku. Reč je o Augmented realitiy ili tehnici “uvećane stvarnosti“, odnosno proširenja stvarnosti , objektima, grafikom i zvucima, kojih u realnom prostoru nema.

„Ove knjige namenjene su deci i mladima u  pokretu,  koji brzo uče i pisanu literaturu smatraju  prevazidjenom. Da bi se koristila 4D knjiga, potreban je mobilni telefon, u koji se unese aplikacija, prilagodjena i ajfonima i androidima, a na tablet računarima, reprodukcija bi bila još bolja i kvalitetnija. Potrebno je u instaliranu aplikaciju, uneti serijski broj knjige, a usmeravanjem kamere telefona u sadržaj knjige, dobijamo figuru u pokretu, ističe bibliotekar, Nebojša Krstić.

U prirodi deteta su radoznalost i želja za znanjem, potpuno isto kao pre 50 ili 100 godina, ali mališanima digitalnog doba ne možete privući pažnju igračkama i edukativnim sadržajima iz tog vremena, jer su njihova čula od rođenja usmerena na nove tehnologije. U želji da deci drži stoprocentnu pažnju, dok uče, izdavačka kuća “Devar“ iz Stare Pazove pozabavila se novim načinima edukacije koz igru i zabavu.

E-ar aplikacija ima sposobnost da angažuje decu, time što stvara zanimljiv i visoko kvalitetan 4D vizuelni sadržaj. Običnu štampanu knjigu, enciklopediju ili bojanku, ona za trenutak pretvara u uzbudljivo interaktivno iskustvo.

Preuzimanje aplikacije je besplatno, a kako rekosmo, leskovačka biblioteka, za sada može da ponudi samo tri knjige u novoj tehnici. U planu je nabavka i slikovnica, kao i organizacija radionica, na kojima bi se deca upoznavala sa novom tehnologijom čitanja.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Novih 180 sadnica javora, jasena, crnog bora i hrasta na Hisaru između Spomen parka i Babinog livačeta

Odeljenje za zaštitu životne sredine u saradnji sa JKP Komunalac započelo je danas sadnju drveća …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *