hotel bell

4D Knjige za male digitalce – Ne branite deci telefon, ponudite im knjige koje pomoću telefona ožive

Leskovačka biblioteka od skora u svom posedu ima tri knjige u najmodernijoj e-ar ili 4D tehnologiji, namenjene najmladjim korisnicima, kojima klasične slikovnice i bojanke više nisu zanimljive. Uz instaliranu aplikaciju na mobilnom telefonu, uperenim u knjigu, sadržaji u njima “ožive“ na ekranu.

I vi imate malog digitalca kojem pažnju ne privlači knjiga i ne možete da mu otmete telefon iz ruke? Nemojte to ni da radite, već mu ponudite knjige koje uz pomoć mobilnih telefona- ožive.

Naime, leskovačka biblioteka nabavila je, za početak, 3 knjige u 4D  ili e-ar tehnologiji: Dinosauruse, Anatomiju i slikovnicu o životinjama  na engleskom jeziku. Reč je o Augmented realitiy ili tehnici “uvećane stvarnosti“, odnosno proširenja stvarnosti , objektima, grafikom i zvucima, kojih u realnom prostoru nema.

„Ove knjige namenjene su deci i mladima u  pokretu,  koji brzo uče i pisanu literaturu smatraju  prevazidjenom. Da bi se koristila 4D knjiga, potreban je mobilni telefon, u koji se unese aplikacija, prilagodjena i ajfonima i androidima, a na tablet računarima, reprodukcija bi bila još bolja i kvalitetnija. Potrebno je u instaliranu aplikaciju, uneti serijski broj knjige, a usmeravanjem kamere telefona u sadržaj knjige, dobijamo figuru u pokretu, ističe bibliotekar, Nebojša Krstić.

U prirodi deteta su radoznalost i želja za znanjem, potpuno isto kao pre 50 ili 100 godina, ali mališanima digitalnog doba ne možete privući pažnju igračkama i edukativnim sadržajima iz tog vremena, jer su njihova čula od rođenja usmerena na nove tehnologije. U želji da deci drži stoprocentnu pažnju, dok uče, izdavačka kuća “Devar“ iz Stare Pazove pozabavila se novim načinima edukacije koz igru i zabavu.

E-ar aplikacija ima sposobnost da angažuje decu, time što stvara zanimljiv i visoko kvalitetan 4D vizuelni sadržaj. Običnu štampanu knjigu, enciklopediju ili bojanku, ona za trenutak pretvara u uzbudljivo interaktivno iskustvo.

Preuzimanje aplikacije je besplatno, a kako rekosmo, leskovačka biblioteka, za sada može da ponudi samo tri knjige u novoj tehnici. U planu je nabavka i slikovnica, kao i organizacija radionica, na kojima bi se deca upoznavala sa novom tehnologijom čitanja.

S.Ć.

Check Also

Do petka rok za prijavu lebanskih mališana za novogodišnje paketiće

Zbog velikog interesovanja za novogodišnje paketiće rok za prijavu dece produžen je do petka 9. …

Оставите одговор