Home / DRUŠTVO / Znate li šta su šavarma, lavaš i falafel? Ove specijalitete libanske kuhinje sada možete probati u centru Leskovca
hotel bell

Znate li šta su šavarma, lavaš i falafel? Ove specijalitete libanske kuhinje sada možete probati u centru Leskovca

Momčilo Perović se, nakon života u Sloveniji, na Malti i u Kataru, vratio u rodni grad, a njegovu odluku su podržali i pratili roditelji. Nije bilo mnogo dileme oko posla koji će ovde započeti, jer je prednjačila želja da se sugrađanima ponudi “parče“ Libana u Leskovcu

Tako je rođena “Sahara“, restoran brze hrane u kome se pripremaju i služe specijaliteti sa bliskog istoka:

– Mom drugaru Nemanji i meni dopali su se ukusi i verovali smo da će, i u gradu roštilja, ljudi poželeti da pojedu nešto što nisu pljeskavica, pica ili sendvič. Ovde za sada pripremamo šavarmu od pilećeg i goveđeg mesa, po recepturi najsličnijoj onoj u Libanu. Način pečenja podseća na giros, ali je to jedina sličnost sa ovim grčkim specijalitetom. Služi se u posebnom hlebu, koji se zove lavaš i specifičnost šavarme je u blagom sosu od belog luka. Sugrađani i gosti Leskovca su, nakon degustacije, konstatvali da je sličnost sa izvornom libanskom šavarmom zaista velika, priča Momčilo Moca Perović.

Još jedan specijalitet, koji se može probati u “Sahari“ zaslužuje pažnju, jer se radi o tipičnom blisko-istočnom jelu:

– Falafel su pržene kuglice od leblebija, koje se, takođe, služe u lavašu i izuzetno su ukusne, kao, uostalom i gotovo sva libanska hrana. One spadaju u takozvanu vegetarijansku ili posnu opciju. Odlučili smo se za ova dva specijaliteta, jer sam tokom boravka u Dohi, video da se to dopada našim ljudima tamo. Ako se sviđa Srbima u Dohi, što se ne bi sviđalo Leskovčanima, bilo je moje razmišljanje i mislim da nisam pogrešio.

Porodica Perović se, kada je Momčilo imao deset godina, preselila u Sloveniju, ali se on vratio da ovde završi srednju školu:

– Nakon toga sam otišao na Maltu, tamo radio 3 godine kao krupije, a onda se, pošto sam prošao testiranja i provere, zaposlio kao stjuart u “Qatar Airways-u“. Tamo mi se jako dopalo. Putovanja po celom svetu, posao je jako zanimljiv, zarada dobra. Odlučio sam ipak da se vratim u rodni grad i moja verenica i ja planiramo život ovde.

“Sahara“, nazvana tako jer, prema legendi, tamo sve počinje, odiše duhom istoka, ali se mesta našlo i za eksponate sa brojnih putovanja. Tu su lampe od vitražnog stakla iz Katara, papirne i metalne novčanice iz različitih zemalja i zanimljivi magneti. Lokal, kaže Momčilo, još uvek nije dobio konačnu formu. U narednih par meseci će svoje mesto zauzeti šank, za kojim će moći da se degustiraju kafa, čaj i zanimljivi napici sa bliskog istoka.

Check Also

Novi Amerikanac u Zdravlju: Jacob Lampkin pojačao Zdravlje

Amerikanac Jacob Lampkin novo je pojačanje leskovačkog Zdravlja. Lampkin u Zdravlje dolazi iz australijske NBL1 …

Оставите одговор