Početna / DRUŠTVO / ŽIVOT U DOBA KORONE: Facebook grupa „Leskovačka online pijaca“ kandidat za Oktobarsku nagradu Grada Leskovca
hotel bell

ŽIVOT U DOBA KORONE: Facebook grupa „Leskovačka online pijaca“ kandidat za Oktobarsku nagradu Grada Leskovca

U vreme vanrednog stanja i zabrane kretanja, tri Leskovčanke koje se do tada nisu sve međusobno poznavale, ali su bile „facebook prijateljice“ došle su na ideju da pomognu kako sebi, tako i svojim komšijama, sugrađanima, ali i poljoprivrednicima, otvorivši grupu Leskovačka online pijaca.

Ova virtuela pijaca i dalje radi punom parom, a jedna od osnivača grupe Biljana Stanković, za portal Dnevnik Juga ističe da je ova priča krenula u vreme događaja koji je svima nama promenio celokupni život kakav smo navikli da vodimo ali i da je osnovna ideja bar kod nje, bila pobediti sopstveni strah .

„Počele smo kao grupa koja je formirana da pomogne našim starijim sugrađanima, komšijama, ali i nama samima, jer je jako teško pobediti sopstveni strah pred nepoznatom situacijom, a ja sam uspela kroz rad u ovoj grupi. Naša ideja vodilja bila je da pošto nam je ograničen fizički kontakt i zabranjeno kretanje, radi očuvanja zdravlja podstičemo socijalnu povezanost. Mislim da je to izuzetno važno i da smo u tome us uspele. Osnovna ideja naše pijace je javno postavljanje ponude i tražnje, i robe i usluga na svim nivoima, bilo da je to kupovina, prodaja, usluge, razmena…, a da se sve to odvija na lokalu. U poslednje vreme grupa je poprimila i humanitarni karakter, odnosno naši članovi učestvuju u i u humanitranim akcijama, zarad pomoći onima koje naši sugrađani spontano predlože – ističe Biljana Stankovič – administrator grupe.

Na ovoj pijaci ima svega… od povrća, cveća, hrane, knjiga, pokućanstva, pa do prodaje stanova, placeva, majstorskih usluga… Online pijaca služi samo kao mesto gde će se oglas pojaviti, dok se sve transakcije odvijaju u direktnom kontaktu među ljudima.

„Kako su naši sugrađani pokazivali interesovanje, tako smo dodavali nove kategorije proizvoda i usluga, a danas ih imamo oko 30. „

Za ukupno šest administratorki i moderatorki grupe interesantna priča je što se one nisu poznavala do završetka vanrednog stanja,već ih je sve okupila Gordana Milošević, kao svoje prijteljice. Tek kada je sve prošlo, upoznale su se i shvatile koliko je i njima taj socijalni kontakt bitan baš kao i članovima grupe.

„Grupa Leskovačka online pijaca za sada broji oko 16.000 članova, sa tendencijom daljeg rasta. Ljudi su u nama prepoznali prirodnost i potrebu da se nađemo drugima u nevolji, te se nekako i rodila ideja da nas naši članovi kandiduju za Oktobarsku nagradu Grada Leskovca. Na neki način to bi bilo priznanje, svim našim članovima za dobru saradnju i komunikaciju u zaista teškom vremenu. Osnovna ideja ovog projekta je pomoći lokalnu sredinu i domaće proizvođače – zaključuje za kraj razgovora Biljana Stanković.

Pogledaj takodje

ŽFK „Vučice“ iz Vučja – ponos i budućnost fudbala i ženskog sporta u leskovačkom kraju

Ženski fudbalski klub „Vučice“ iz Vučja ostvario je veliki uspeh plasmanom na finalni turni Kupa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *