Početna / DOGAĐAJI / Zbog obilnih padavina i poplava u Leskovcu proglašena vanredna situacija
hotel bell

Zbog obilnih padavina i poplava u Leskovcu proglašena vanredna situacija

Danas je u Leskovcu održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije povodom obilnih padavina koje su dovele do poplava u delu naseljenih mesta.

Zbog naglih i obilnih padavina, u iznosu od oko 70 litara po metru kvadratnom, koje su maksimum dostigle u periodu od 20 časova sinoć do jutros u 9 sati došlo je do problema na više lokacija na teritoriji grada Leskovca.

Na ovoj sednici je Milan Popović šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove izneo osnovne podatke o trenutnom stanju na teritoriji grada uz sledeću preporuku:

„Posao ovog odeljenja i zaposlenih u sektoru civilne zaštite je da redovno kontrolišu situaciju na terenu usled obilnih padavina. Od sinoć smo konstantno na terenu jer je u poslednja 72 sata pala velika količina kiše. Cela teritorija Leskovca je pod rizikom od poplavnog talasa, Jablanica je na vodostaju 207, Morava na vodostaju 399 što je vanredna odbrana od poplava a Veternica 252 takođe vanredna odbrana. Zbog celokupne situacije predlažem gradonačelniku da se donese odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Leskovca zbog elementarne nepogode nastale usled obilnih padavina, poplava i pojave bujičnih voda u cilju preduzimanja hitnih i operativnih mera zaštite i spasavanja.“

Gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije dr sci. med. Goran Cvetanović je detaljno pobrojao sva ugrožena područja kao i preduzete mere u tim mestima:

„U Bobištu je sinoć došlo do izlivanja kanalizacije. Ekipe sektora za civilnu zaštitu zadužene za ovakve situacije izašle su na teren i izvršile ispumpavanje nagomilane vode i za sada je situacija pod kontrolom. Sinoć su se problemi javili i u Donjem Stopanju, Vinarcu, Priboju, Zalužnju, Pečenjevcu, Šarlincu gde je usled velikih bujičnih voda došlo do plavljenja glavnih puteva u ovim mestima i pojedinih domaćinstava uglavnom bašte, njive, podrumi. Intervencijom komunalnih službi grada Leskovca i mehanizacijom su dublje prokopavani kanali i pravljene zemljane barijere i bujični tokovi su odvedeni u reku i situacija vezana za poplave je trenutno u tim medstima stavljena pod kontrolu. Jutros je došlo do problema na putu ka Vlasotincu koji je blokiran zbog izlivanja Tulovske reke. Zahvaljujem načelniku MUP-a i policiji koji su brzo blokirali prolaz na ovom putu i usmeravali učesnike saobraćaja.Tamo je poslata mehanizacija kako bi se sanirali problemi koji su nastali. Prave se zemljane barijere da bi se sprečilo da voda ode pre svega do naseljenog mesta Ančiki. Tulovska reka izazvala je probleme i u Nomanici, Zloćudovu i Grajevcu i radi se na pročišćavanju kanala. U Grdelici su bile ugrožene dve ulice ali je nakon intervencije situacija pod kontrolom. Poplavljeno je nekoliko kuća, ali su postavljeni džakovi sa peskom koji sprečavaju dalje plavljenje. U toku je intervencija i u Velikom Trnjanu, Gornjoj Jajini, Presečini, Rudaru gde je situacija loša, poplavljena su domaćinstva, objekti, obradive površine i putevi. Mehanizacija i ljudstvo su na terenu. U naselju Stara stočna pijaca i na Bulevaru Nikole Pašića došlo je do preopterećenja uličnih slivnika pa su oni čišćeni kako bi mogli da prime što veću količinu vode i situacija je za sada mirna. Problemi su se javili u Sinkovcu, Belanovcu, Turekovcu gde je isto došlo do plavljenja domaćinstava, podrumskih prostorija i pojedinih puteva. Voda se povukla iz pojedinih delova, mehanizacija i ljudstvo su na terenu i nastavljaju sa aktivnostima jer je u ovom delu reka Jablanica, nažalost u porastu.“

Gradonačelnik je izneo podatak da su veliku štetu pretrpeli putevi u Drćevcu, Lokošnici i da je most u Jelašnici urušen i naglasio da su to štete koje će grad morati da rešava nakon što se situacija stabilizuje i dodao da budžet Leskovca raspolaže sa 5 miliona dinara namenjenih reagovanju u vanrednim situacijama.

„Zaposleni Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove u civilnoj zaštiti i zaposleni u lokalnoj samoupravi zaduženi za ove probleme su sve vreme na terenu, odgovaraju na sve pozive građana. Problemi sa poplavama se kao što sam rekao rešavaju prepumpavanjem, mehanizacija je na terenu, vrši se prokop kanala, na nekim mestima se postavlja pesak kako bi se popravili bedemi. Svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija su na raspolaganju i trudimo se maksimalno da što pre saniramo probleme i da blagovremeno odgovorimo na sve pozive građana. Štab će redovno izveštavati stanovništvo o situaciji na terenu. Smatram da je potrebno uvesti vanrednu situaciju jer je čitava teritorija grada pogođena nepogodama“ – zaključio je gradonačelnik Cvetanović.

Miloš Ćirić, načelnik Jablaničkog upravnog okruga je nabrojao sva mesta koja su do sada ugrožena i dodao da je Vatrogasno-spasilačka jedinica evakuisala dvoje stanovnika Bunibroda i Guberevca On je takođe izvestio javnost o trenutnoj situaciji u opštinama Medveđa, Vlasotince Lebane i Bojnik gde je veliki broj domaćinstava i useva poplavljen pa će stoga i u tim opštinama biti proglašena vanredna situacija.

Pogledaj takodje

Fudbaleri Dubočice osvojili bod na gostovanju u Jagodini

Fudbaleri leskovačke Dubočice osvojili su bod u Jagodini i tako ostali u trci za opstanak …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *