Home / DOGAĐAJI / Zajedno protiv sive ekonomije – Za najuspešnije gradove vredne nagrade
hotel bell

Zajedno protiv sive ekonomije – Za najuspešnije gradove vredne nagrade

U cilju jačanja svesti građana o prednostima razvoja bezgotovinskog društva i suzbijanja sive ekonomije, počela je Nacionalna kampanja i takmičenje gradova i opština “Šampioni bezgotovinskog plaćanja”. Kampanju je pokrenula Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa.

U takmičenju će moći da učestvuju svi gradovi i opštine koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima. One lokalne samouprave koje najviše motivišu svoje građane da koriste bezgotovinsko plaćanje, od 1. jula do 31. decembra ove godine i zabeleže najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika, dobiće vredne nagrade. Tako će prvoplasirani biti nagrađen novim dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra, a pet prvoplasiranih dobiće internet prezentaciju „U službi građana“, koja je u skladu sa standardima internet prezentacije Vlade Srbije.

“Osnivanjem Kancelarije za IT i eUpravu prvi put je omogućeno elektronsko plaćanje administrativnih taksi na Portalu eUprave i obezbeđena infrastruktura za postavljanje POS terminala na sve šaltere gradskih, opštinskih i policijskih uprava i šaltere katastra širom Srbije. Do danas je postavljeno 250 terminala u 60 gradova i opština u Srbiji i obavljeno više od 51 hiljade transakcija”, rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu. On je pozvao lokalne samouprave da se uključe u kampanju kako bi zajedno gradili efikasnu javnu upravu u službi građana.

Istaknuto je da će pored besplatne instalacije i obuke, lokalne samouprave obezbediti i najniže provizije za uplate na šalterima.

“Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Država dobija transaparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, ali i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovog novca skupi”, objasnio je član Izvršnog odbora NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Sve lokalne samouprave koje su zainteresovane da se uključe u takmičenje mogu do 17. juna da zaključe Sporazum sa Kancelarijom za IT i eUpravu o postavljanju terminala.

Check Also

ZDRAVLJE KREĆE IZ VALJEVA: Žrebom određeni takmičarski brojevi i raspored za novu sezonu KLS

Danas su izvučeni redni brojevi ekipa za takmičarsku sezonu 2022/23 AdmiralBet Košarkaške lige Srbije. Košarkaši …

Оставите одговор