Začinite svoj život – Francois Louyot Leskovčanima predstavio začine, koje svako jelo oplemenjuju i daju mu savršeni sklad

Da bi se bilo koje jelo „oplemenilo“, koristimo začine, koji se obično dobijaju iz delova biljki.

Začini su u srednjevekovnoj Evropi ali još i početkom novog veka igrali jednako tako značajnu gospodarsku i političku ulogu kao danas nafta.

Bili su značajni, ali ne samo kao začini, nego i kao sredstvo za konzerviranje, ali i kao podloga za lekove.

Cimet, biber, klinčić, korijander,sušeni paradajz, dimnjena riba kao začin razne vrste balzamika, različita ulja i začini predstavljeni su danas u prostorijama Visoke poslovne škole u Leskovcu, a prezentaciju pod nazivom „Začinite svoj život“ je izvršio francuski poznavalac začina Francois Louyota.

Radio je u Crnoj Gori, Albaniji, Mediteranu…a u poslednjih jedanaest godina je u Srbiji gde prestoničkim restoranima ali i srpskim bogatašima donosi nove ukuse hrane. Kombinacijom svojih začina njegova jela imaju ukus sklada. Otuda i ne čudi činjenica što je usledio poziv našeg najboljeg kuvara Momčila Conića, da upravo on bude gost grada Leskovca i predstavi neke nove, za nas nepoznate, ali i začine koje svakodnevno koristimo u kulinarstvu.

Danas se začini upotrebljavaju uz sva jela – slatka, slana, ljuta, dodaju se u svim kulinarskim oblicima pripreme hrane – u salate, testa, krompir, u poslasticama, u pića i u čejeve, u mesa i mesne prerađevine – nema jela koja ne završe dodatkom nekog od začina, pa i ne čudi što su začini dobili epitet “ u sve se meša“, samo je neophodno znati sklad.

Check Also

Kako da stan izgleda skuplje uz male promene enterijera?

Uređenje doma ne mora da bude luksuzna investicija da bi izgledalo sofisticirano. Često su sitni …