Home / Korona Virus / VRANJSKO MUZIČKO NASLEĐE: Prijem za novinare i poklon monografija o gradskoj pesmi
hotel bell

VRANJSKO MUZIČKO NASLEĐE: Prijem za novinare i poklon monografija o gradskoj pesmi

U velikoj sali Skupštine grada gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović organizovali su prijem za novinare i tom prilikom im uručili monografiju o vranjskoj gradskoj pesmi ,,Vranjsko muzičko nasleđe“.

Poželevši dobrodošlicu medijskim poslenicima gradonačelnik Milenković je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da im uruči kapitalno izdanje o vranjskoj gradskoj pesmi.

,,Monografija ima izuzetnu i trajnu vrednost i mi se zaista zbog toga ponosimo. Grad Vranje ima bogato kulturno nasleđe. Često volim da kažem da svi mi generalno na jugoistočnom Balkanu imamo veoma sličnu kulturu u smislu arhitekture, kuhinje, dijalekta. Ali ono što Vranje izdvaja jeste upravo vranjska gradska pesma. Smatram da su za vranjsku gradsku pesmu tri događaja veoma značajna. Prvi je da je 2012. godine vranjska gradska pesma proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom i svrstana u Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije. Drugi događaj desio se 2019. godine kada je zahvaljujući vranjskoj gradskoj pesmi grad Vranje uvršten u UNESCO – vu Mrežu kreativnih gradova iz oblasti muzike. Izdavanje ove monografije je treći događaj koji će vranjsku gradsku pesmu promovisati na najbolji mogući način“, istakao je gradonačelnik Milenković.

Ovom prilikom on se još jednom zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji pripreme i izdavanja monografije koja ima trajnu umetničku vrednost.

Izdavač monografije je Grad Vranje u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Check Also

Evo ko će sve sledeće sezone igrati u Srpskoj ligi Istok: ponovo gradski derbi Dubočica – Sloga

Sezona 2020/2021. ostaće upamćena na srpskoligaškom Istoku i na teritoriji FSRIS kao jedna najzanimljivijih koaj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *