Home / DRUŠTVO / VLADA USVOJILA NOVU ODLUKU: Pročitajte kojim delatnostima ne treba fiskalna kasa
hotel bell

VLADA USVOJILA NOVU ODLUKU: Pročitajte kojim delatnostima ne treba fiskalna kasa

Obavezu evidentiranja prometa na malo preko fiskalnog uređaja, nemaju: prevoznici u gradskom i prigradskom prevozu putnika, taksisti, poljoprivredni proizvođači, ulični prodavci sladoleda i kokica….

Delatnostima, za koje ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo, preko fiskalnog uređaja, smatraju se prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na pijačnim tezgama i sličnim objektima, u skladu sa posebnim propisima za trgovinu malim količinama životinjskog i biljnog porekla. U ovu grupu spadaju i obveznici fiskalizacije, koji naknadu za prodata dobra, odnosno pružene usluge fizičkim licima, naplaćuju ispostavljanjem računa o potrošnji preko mernih instrumenata (grejanje, gas, telefon, električna energija, voda).

Obavezu evidentiranja prihoda preko fiskalne kase nemaju ni: Gradski i prigradski kopneni prevoz putnika, taksi prevoz, uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju, poštanske aktivnosti javnog servisa, telekomunikacije, finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova, osiguranje, reosiguranje i penzijski fondovi, osim obaveznog socijalnog osiguranja, pomoćne delatnosti u pružanju finansijskih usluga u osiguranju, pravni poslovi, izuzev aktivnosti javnih beležnika i izvršitelja. U ovu grupu spadaju i veterinarske delatnosti: primarna terenska zdravstvena zaštita životinja, poslovi dezinfekcije i deratizacije i aktivnosti na sprečavanju pojavljivanja, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti.

Fiskalne račune ne treba da izdaju i zdravstvene delatnosti za usluge koje se obezbeđuju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, socijalna zaštita sa i bez smeštaja, verske organizacije.

Napred pomenutim grupama se pridružuju poslovi koji se, prema Pravilniku, smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, osim kamenorezačkog, kao i ostala trgovina na malo izvan prodavnica, tezgi i pijaca- prodaja preko putujućih prodavaca, ulična prodaja sladoleda, lozova, kokica i štampe, ostale nepomenute lične uslužne delatnosti, kao što su čistači cipela, nosači i naplatioci parking usluga.

Check Also

Vodič: Kako izbeći neželjene troškove prilikom korišćenja rominga

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sastavilo je vodič za građane Republike Srbije, kako bi izbegli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.