Veče posvećeno otkazanoj “Roštiljijadi” u znaku trubača i pljeskavice od 33 kilograma

Nadaleko poznata Leskovačka roštiljijada, obeležena je sinoć u dvorištu Šop Đokićeve kuće, a za prisutne je priređen kratki osvrt na ovaj svojevrsni leskovački brend u okviru kojeg je ispečena pljeskavica od 33 kg koja je kasnije podeljena prolaznicima.

Dobro poznati prijatni miris dima i roštilja, vrsni majstori i zvuk bleh orkestra vratili su prisutne u prošlost i podsetila koliko je Roštiljijada značajna za čitav Leskovac. Nekolicina prolaznika je radoznalo posmatrala okretanje pljeskavice uživajući u prizoru u nadi da će sledeće godine biti održana ona prava, velika i nadaleko poznata manifestacija.

Po rečima Nebojše Kocića, direktora Turističke organizacije Leskovac, zbog epidemiološke situacije drugačije se nije moglo.

„Roštiljijada je najznačajnija privredno-turistička manifestacija za grad Leskovac, kako zbog nekoliko stotina hiljada turista i posetilaca, tako i zbog promocije grada Leskovca kao turistički privlačne destinacije, kao potencijalnog tržišta za privrednike, ulagače, zbog promocije leskovačkog roštilja kao jednog od najznačajnih brendova juga Srbije. Turistička organizacija Leskovac se potrudila da uskladi manifestaciju sa aktuelnim trendovima, da je osavremeni, modernizuje i prilagodi savremenim potrebama. Imajući sve to na umu, program je bio prilagođen različitim ciljnim grupama i starosnim kategorijama. Ove godine je Roštiljijada trebala da se održi od 24.-31. avgusta, ali je zbog nastale epidemiološke otkazana kao i sve manifestacije koje okupljaju veliki broj posetilaca. Zato smo odlučili da na ovaj, više nego skroman način, podsetimo javnost šta ova manifestacija znači i da iskažemo nadu da ćemo sledeće godine u zdravlju, radosti i veselju uživati u ukusima roštilja i bogato, zabavnom programu.“

U ime lokalne samouprave obratila zamenica gradonačelnika Ana Janković Stojanović koja je podsetila da Roštiljijada zauzima važno mesto na turističkoj mapi Srbije i sinonim je za grad Leskovac.

„Jesen u Leskovcu ne može da počne bez mirisa roštilja koji se širi gradom, bez obaranja rekorda u pravljenju najveće pljeskavice, bez koncerata najvećih muzičkih zvezda, šarenila i mnogobrojnih posetilaca. Na žalost, epidemiološka situacija neke druge stvari čini prioritetnijim, tako da će ova godina proći bez ove manifestacije. Sada je najvažnije očuvati zdravlje naših sugrađana uz nadu da ćemo sledeće godine nastaviti tradiciju.“

Roštiljijada je sinonim za grad Leskovac. Ideja o održavanju festivala roštilja se rodila šezdesetih godina prošlog veka kada je radila čuvena leskovačka škola roštilja kojoj pripada još čuveniji Dragi Bure. Prva Roštiljijada je održana 1965. godine ali je posle samo dve godine ugašena. Ponovo je zaživela 1990. Ova manifestacija se od tada za kratko vreme izdvojila i od skromne zabave za meštane Leskovca je prerasla u jednu od najposećenijih i najpopularnijih u regionu. Osnovnu ponudu na Roštiljijadi čine leskovački specijaliteti sa roštilja: ćevapi, pljeskavice, kobasice, a poslednjih godina, dolaskom učesnika iz drugih krajeva Srbije, pojavile su se brojne pečenjare.

Lepo raspoloženje i zabava traju od ranih popodneva, do ranih jutara, uz trube vrhunskih majstora čočeka. A, od 20 sati pa do ponoći na velikoj bini se smenjuju vrhunski bleh orkestri i zvezde estrade.

Poslednjih godina je inoviran deo unifikovanih štandova u etno stilu, na kojima se prodaju suveniri i etno proizvodi iz različitih krajeva Srbije i deli turistički promo materijal.

Manifestaciju prate brojna stručna predavanja i atraktivna takmičenja.Treba pomenuti takmičenje majstora roštilja „Miodrag Gligorijević – Bure“ i takmičenje učenika ugostiteljskih škola u spremanju specijaliteta sa roštilja.

Posebno mesto zauzimaju takmičenja za najveću pljeskavicu na svetu i najveću pljeskavicu iz ruke.

Check Also

U Leskovcu održana javna prezentacija Nacrta Prostornog plana za magistralni gasovod do granice sa Severnom Makedonijom

U Skupštinskoj sali Grada Leskovca održana je javna prezentacija planskog dokumenta „Nacrt Prostornog plana područja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *