Home / DRUŠTVO / Uz pravu terapiju, uticaj astme na život obolelog, može se svesti na minimum: Obavezna upotreba pumpica i kortikosteroida, samo je jedna od zabluda vezanih za zapaljenje disajnih puteva
hotel bell

Uz pravu terapiju, uticaj astme na život obolelog, može se svesti na minimum: Obavezna upotreba pumpica i kortikosteroida, samo je jedna od zabluda vezanih za zapaljenje disajnih puteva

Svetski dan borbe protiv astme, Srbija dočekuje sa više od 220.000 obolelih, među kojima je nekoliko hiljada onih sa težim oblicima

Stručnjaci širom sveta, pa i u Srbiji, već godinama se trude da ospore višedecenijsku zabludu da pacijenti sa astmom, moraju da se nose sa svojom bolešću kako znaju i umeju. Nju karakterišu oetžano disanje, kratak dah i stezanje u grudima, kao i, najčešće, suv kašalj. Poseban oblik predstavlja teška astma i to je mnogo kompleksnija bolest.

Decenijama je lečenje počinjalo povremenim korišćenjem kratkodelujućih pumpica i to samo kad bolesnik oseti potrebu. Stav da se tako astma drži pod kontrolom, je velika zabluda, jer je medicina, na ovom polju, znatno napredovala. Druga zabluda, vezana je za lečenje pacijenata sa teškom astmom, kojima se propisuju kortikosteroidi u tabletama ili injekcijama, a prekomerna upotreba sistemskih kortikosteroida može dovesti do brojnih poremećaja: osteoporoze, depresije, gojaznosti, dijabetesa. Terapija za lečenje astme ‘propisuje se za svakog bolesnika posebno, a njena pravovremena upotreba je od vitalnog značaja, smatraju pulmolozi.

Kada je reč o zabludama, jedna od najvećih je svakako da to nije ozbiljna bolest. Oboleli su u riziku od teških pogoršanja, bez obzira na stepen osnovne bolesti i nivo kontrole. Sa pravom terapijom, njen uticaj na svakodnevni život se može svesti na minimum.

Asmatičari dele danas sudbinu svih non-covid pacijenata, jer su im specijalisti gotovo nedostupni. Udruženje “Pobedimo astmu i alegije“ priključilo se globalnoj kampanji “Asthma zero“, čiji je osnovni cilj nulta tolerancija na napade astme. Ova organizacija, tokom pandemije, je pokrenula akciju, tokom koje je pacijentima, putem zoom aplikacije, omogućen kontakt sa pulmolozima, a 50-ak njih dobilo je peak flowmetar, za kontrolu astme. Udruženje je, preko društvenih mreža, inače svakodnevno otvoreno za pružanje svih vrsta informacije, podrške i pomoći.

Iako ne postoje skorašnji podaci, u Srbiji od nekog oblika astme boluje oko 220.000 ljudi, a globalno, blizu 15o miliona obolelih širom sveta ima neadekvatno kontrolisanu bolest, ne uzima redovno terapiju i živi u riziku od napada, koji bi se mogli izbeći.

Check Also

Raspisan javni poziv za interno raseljena lica

Grad Leskovac – Savet za migracije – Komisija za izbor korisnika za poboljšanje uslova stanovanja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *