Home / DRUŠTVO / Uskoro počinje referentno merenje mp čestica u Leskovcu
hotel bell

Uskoro počinje referentno merenje mp čestica u Leskovcu

Leskovac nema automatsku mernu stanicu za merenje pm čestica 2,5 i 10, ali se očekuje da se, od početka naredne godine, redovno prate njihove vrednosti i o tome obaveštava javnost

Programom za 2020. godinu, koji je dobio saglasnost Gradskog veća, predviđeno je da se prisustvo pomenutih čestica u vazduhu meri tokom 8 nedelja, odnosno 56 dana:

– To su indikativna referentna merenja i mi ćemo, za sada, krenuti sa tim. Očekuje se i da Zavod za javno zdravlje Leskovac uskoro dobije akreditaciju, jer će ova institucija biti uzorkivač. Počinjemo od januara i moramo da obuhvatimo sva četiri godišnja doba, kako bismo znali da li postoje i kom periodu su najprisutnije, kaže šef Odeljenja za zaštitu životne sredine, Slađan Đikić.

Merna mesta će biti kod Tehnološkog fakulteta, vrtića “Kolibri“, “Vodovoda“ i Medicinske škole, koje će, prema odluci Ministarstva za ekologiju, biti referentno.

Šta su pm čestice?

PM čestice – suspendovane čestice – Particulate matter, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha prestavljaju prašinu manju od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Uz pm10 uvek idu i pm 2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale.

Pm 2.5 čestice su veoma male i one mogu da se uoče samo pomoću mikroskopa

Ilustracija: pm čestice upoređene sa vlasi kose

Check Also

Korona presek: U poslednja 24 sata još 76 osoba pozitivno na koronu

Prema poslednjim podacima ZZJZ Leskovac od 538 testiranih u poslednja 24 sata u Jablaničkom okrugu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *