Uprava za izvršenje krivičnih sankcija: Nijedno lice lišeno slobode nije poginulo na auto-putu Beograd – Niš

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije najoštrije odbacuje dezinformaciju objavljenu na portalu Blic.rs da je „zatvorenik iskočio iz saniteta Hitne pomoći u toku transporta i nakon toga poginuo“ i ističe da nijedno lice lišeno slobode nije poginulo na auto-putu Beograd-Niš niti se bilo šta slično desilo.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija podseća da je svaki novinar dužan da poštuje Zakon o javnom informisanju i medijima i njegov član 9. koji je jasan u pogledu toga da su urednik i novinar dužni da s pažnjom primerenom okolnostima i u skladu sa pravilima novinarske struke, pre objavljivanja informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost.

Na žalost, u ovom slučaju zakon nije ispoštovan i objavljena je uznemirujuća vest sa naslovom da je „zatvorenik hteo da pobegne, pa poginuo“, a bez prethodne provere sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija zahvaljuje svim medijima koji su proverili verodostojnost ove dezinformacije i nisu je preneli na svojim portalima, navodi se u saopštenju.

Check Also

Od danas do 23. juna pojačana kontrola saobraćaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici saobraćajne policije do 23. …