Home / DRUŠTVO / Ume Veternica “čuda da napravi“, pa joj Vranjanci regulišu tok, izgradjom keja u sred nedođije
hotel bell

Ume Veternica “čuda da napravi“, pa joj Vranjanci regulišu tok, izgradjom keja u sred nedođije

Iako leti, gotovo celom dužinom svoga toka više podseća na veći potok, Veternica zna da odnosi mostove i plavi kuće i njive, nanoseći ljudima ogromnu štetu. Pamte to Leskovčani, koji su više puta osetili ćud ove reke, ali očigledno i Vranjanci, pa se od njene hirovitosti obezbeđuju uređenjem korita u planinskom selu Mijovac

Ko i zašto gradi kej na gotovo presahlom potoku, u sred nedođije, zapitasmo se mi, ne malo iznenađeni natpisom na tabli uz tek izgrađeni most, kojom se putnici namernici i slučajni prolaznici obaveštavaju da ispod protiče Veternica.

U ataru smo sela Mijovac, skoro na granici između dva okruga, Pčinjskog i Jablaničkog i dva grada- Vranja i Leskovca. Priroda je predivna, a samo potporni zidovi iznad i ispod puta svedoče o tome da, u vreme obilnih kiša, krajolik potpuno menja svoj izgled.

Grupa radnika bagerom proširuje korito reke, kako bi se potom nastavilo sa popločavanjem priobalja, tačnije uređenjem toka Veternice:

– Ne znamo mi baš puno o projektu, ali očigledno reka, zbog naglog zaokreta, kad vodostaj poraste, promeni pravac kretanja i pravi čuda. Kej je, ustvari zaštita za novoizgrađeni most, jer žitelji okolnih mesta, bez njega ne mogu do podnožja Kukavice, objašnjava jedan od njih.

Malo je verovatno da biste, kad je pogledate sada, mogli da zamislite ogromnu vodenu stihiju koja ruši sve pred sobom, dobijajući sa svakim kilometrom, zbog brojnih planinskih potočića, novu gotovo nezamislivu snagu.

Neposredno posle Drugog svetskog rata, 1948. godine, kada njen tok kroz Leskovac još nije bio regulisan, nadošla je i pod vodom dubokom 1,5 metar, našlo se 80% grada.

Problem sa bujicama, u najvećoj meri je regulisan izgradnjom Vodosistema “Barje“, koje ima funkciju i da zaustavi poplavni talas, ali se ranije pomenuti most u Mijovcu, nalazi ispred brane.

Mirna i hirovita u isto vreme, Veternica izvire, tačnije nastaje spajanjem nekoliko manjih tokova, na planini Kitka, u Drenovcu, zaseoku udaljenom 16 kilometara od Vranja, a uliva se u Južnu Moravu kod Bogojevca. Na 75 kilometara dugom toku, prihvata vodu iz 10 rečica i potoka sa leve i sedam sa desne strane.

Check Also

Novi Amerikanac u Zdravlju: Jacob Lampkin pojačao Zdravlje

Amerikanac Jacob Lampkin novo je pojačanje leskovačkog Zdravlja. Lampkin u Zdravlje dolazi iz australijske NBL1 …

Оставите одговор