Home / DRUŠTVO / U Vlasotincu obeležen Dan pobede nad fašizmom
hotel bell

U Vlasotincu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima NOB-a na Starom groblju danas je u Vlasotincu obeležen Dan pobede nad fašizmom.

Tom prilikom venac je položila delegacija Skupštine opštine Vlasotince na čelu sa potpredsednikom Zoranom Stamenkovićem. Zatim su vence položile delegacije Opštinskog odbora SUBNOR-a, Udruženja rezervnih vojnih starešina i Udruženja potomaka rata 1912 – 1920.

Okupljene je najpre pozdravio Srboljub Takić, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a, koji je podsetio na šest godina trajanja Drugog svetskog rata i vladavini najmračnije ideologije zbog koje je uništeno 22 miliona života.

„U Drugom svetskom ratu tadašnja Jugoslavija izgubila je 1.706.000 ljudi, najvećim delom Srba i najvećim delom civila. Nerazumna soldateska mislila je da će novi, povlašćeni svet stvoriti na ubistvima, smrti, patnji i suzama nebrojenih miliona žrtava. Kao i ko zna koliko puta ranije pokazalo se da carstva utemeljena na krvi nemaju dugo trajanje. Nijedno zlo nije donelo dobro, nijedna sila ne traje doveka“, poručio je Takić.

Prisutne je pozdravio i Tomislav Mitić, pukovnik u penziji i član Okružnog odbora SUBNOR-a. On je tom prilikom podsetio da je sa teritorije naše opštine u Drugom svetskom ratu učestvovalo oko 3.600 ljudi, da je poginulo 313 boraca i 290 civilnih žrtava, kao i to da je Vlasotince dalo dva narodna heroja Milorada Miloša Dimanića i Petra Stankovića Ljubu.

Check Also

Leskovac bogatiji za tri devojčice i četiri dečaka

Lepe vesti stižu iz porodilišta Opšte bolnice Leskovac. U danu za nama Leskovac je postao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.