U Srbiji na organ čeka 2.000 ljudi – Zbog slabo razvijenog programa transplantacije i niskog nivoa svesti građana, Srbija je na dnu Evropske lestvice 

Udruženje transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa “Zajedno za novi život” organizovalo je dans u leskovačkom Domu zdravlja predstavljanje projekta “Još si mi trag”.

Zbog evidentnog lošeg trenutnog stanja, slabo razvijenog programa transplantacije i niskog nivoa svesti građana na ovu temu, Srbija je na dnu Evropske lestvice što se tiče broja donora na milion stanovnika. Epidemija Kovid virusa je doprinela da se program gotovo zaustavi, dok je strah stanovništva evidentan, kada je ova tema u pitanju., i upravo iz ovog razloga je pokrenuta kampanja “Još si mi trag” o kojoj je govorila Olivera Jovanović, članica udruženja i hemodijalizni pacijent koja već neko vreme čeka donora bubrega.

“Danas u okviru udurženja radimo jednu edukativnu kampanju kako bismo podigli svest građanstva koliko je važno doniranje organa, a kako ova tema prati veliki broj stigmi, nepoznanica, jako mala edukativnost i skloni smo verovanju o dešavanju raznoraznih loših stvari, te je iz tog razloga broj donora jako mali. U ovom momentu u Srbiji na organ čeka preko 2000 ljudi, koji su sistemski nevidljivi i kojima treba naša pomoć, da se smanje liste čekanja, od tog broja 800 pacijenta čeka na transplataciju bubrega, 90 na transplataciju jetre i oko 50 pacijenata čeka na transplataciju srca.Kada je transplatacija pluća u pitanju pacijenti u našoj zemlji su nažalost osuđeni na smrt.Jako je važno pomenuti i dečiju populaciju od 1 do 15 godina, njih 35 je na programu hemodijalize i 4-oro dece čeka na transplataciju jetre. Smatramo da je neophodno da snažno vratimo temu u fokus, da aktiviramo sve koji su direktno ili indirektno uključeni u proces (doktore, pacijente, državu…), da insistiramo na podršci šireg fronta različitih društvenih grupa (crkva, političari, NVO sektor, poznati…)  – kazala je Jovanovićeva.

U ime grada Leskovca prisutne je pozdravila članica Gradskog veća Aleksandra Stojanović.

“Postupak doniranja organa i transplatacija organa može spasiti mnoge živote, majke,sestre, oca, bata…Zato je stavljanje ove teme u fokus izuzetno važno i lokalna samouprava uvek podržava skupove koje se bave važnim temama. Leskovcu nije prvi put da ima skup ovakvog tipa, podsetiću vas na činjenicu da je 2016. godine u našem gradu organizovano potpisivanje donorskih kartica, koje iako sada više nisu u funkciji stoji reč kako gradonačelnika tako i naših sugrađana o podršci dororstva – kazala je Stojanovićeva.

Ova kampanja stavlja u fokus pacijente, udruženja i ističe pozitivne životne primere transplantiranih, kao i pacijenate koji čekaju organe.

Check Also

SLIŠANE – Selo sa bogatom istorijom i prirodnim lepotama

Slišane, malo selo u Srbiji, smešteno u opštini Lebane u Jablaničkom okrugu, predstavlja pravu riznicu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *