hotel bell

U selu Međurovu oslikan mural u čast belih roda

U selu Donje Međurovo kod Niša na fasadi isturenog odeljenja osnovne škole „Desanka Maksimović“ je oslikan mural u čast belih roda. Donje Međurovo ove godine ugostilo je čak 15 parova belih roda koje se svakog proleća vraćaju u svoja gnezda smeštena na krovovima kuća, banderama ali i u krošnjama drveća.

Donje Međurovo predstavlja pravi fenomen jer je ovo selo domaćin najveće kolonije belih roda južno od Save i Dunava. Gnezda koja su oformljena u krošnjama Hrasta i Duda su prava retkost!
Bele rode su ptice selice za koje se veruje da donose radost, simbol su rađanja dece, dolaska proleća i upravo ćemo ih sledećeg proleća dočetakti oslikanim muralom u njihovom omiljenom selu na Jugu Srbije. 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine uz podršku Lokalne Fondacije Niš radi na zaštiti belih roda u niškom kraju i obrazovanju osnovaca o značaju belih roda za sve nas kroz radionice i izlete. Zajedno ćemo raditi i na obezbeđivanju gnezda koja se nalaze na električnim stubovima kako bi sprečili stradanje jedinki ove vrste od elektrokucije.

Mural je oslikao umetnik Nenad Stojkov.

Check Also

Prohodni svi putevi na teritoriji grada Leskovca: Snega ima samo u Oruglici

U nižim delovima grada, iako je proteklih dana bilo slabih padavina, snega na kolovozima nema, …

Оставите одговор