Home / DRUŠTVO / U Pečenjevcu održana 16. Krompirijada
hotel bell

U Pečenjevcu održana 16. Krompirijada

U dvorištu Doma kulture “Tihomir Rakić“ u Pečenjevcu, okupili su se danas proizvođači krompira, predstavnici semenskih i zaštitarskih kuća, pečenjevačke domaćice sa svojim specijalitetima

Krompir se u leskovačkoj kotlini uzgaja od davnina, a s vremenom se, kao centar ove povrtarske kulture, izdvojilo Pečenjevce. Zato je pre 16. godina baš tamo pokrenuta “Krompirijada“, manifestacija u slavu krtole koja zauzima jedno od najvažnijih mesta na trpezama širom sveta.

– Uzgojem krompira se bavi veliki broj porodica u Pečenjevcu i okolini. Ovo povrće je omiljeno i u čitavoj Srbiji, pa mi je drago što smo uspeli da pokrenemo i održimo ovako lepu manifestaciju. Poljoprirednici znaju da je lokalna samouprava njihov siguran partner, koji podržava rad i ulaganje u proizvodnju i bolje uslove života na selu. Uskoro završavamo još jedan krug dodele subvencija. U toku je provera na terenu, nakon čega će biti poznato koliko poljoprivrednika ispunjava uslove za novčanu podršku. Juče smo na Skupštini, rebalansom odobrili još 16 miliona za ove namene, što će biti ukupno 45 miliona dinara ili skoro 400 hiljada evra, rekao je, u pozdravnoj reči, gradonačelnik Goran Cvetanović.

Direktor Doma kulture, Miroslav Stanojević je ponosno objavio da je “Krompirijadu“, na svom profilu, predsednik Aleksandar Vučić ocenio kao nešto “Najbolje iz Srbije“, što je za pokretače i organizatore izuzetna čast. On je dodao da veliki broj izlagača svedoči u prilog ubeđenju da će se krompir u ovom kraju još dugo uspešno uzgajati.

Pobednicima u kvizu znanja, potom su podeljene nagrade, a posetioci su mogli da degustiraju specijalitete od krompira koje su pripremile pečenjevačke domaćice i članice Foruma žena SNS-a.

U kulturno-umetničkom programu, učestvovale su učenice škole “Vuk Karadžić“, a doprinos organizaciji, kao i kod svih manifestacija sličnog tipa, dali su profesori i đaci Trgovinsko-ugostiteljske škole.

Check Also

Jelena Bačić Alimpić 2. decembra u Grdelici

Grdelica će 2. decembra imati priliku da ugosti spisateljicu Jelenu Bačić Alimpić, koja će promocisati …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *