U Narodnom muzeju otvorena izložba „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Narodni muzej u Leskovcu u saradnji sa gradom organizovao je izložbu „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“,a povod je obeležavanje 110 godina od pobede Kraljevine Srbije u Drugom balkanskom ratu

Autor izložbe prof. dr Dejan Antić istakao je ovom prilikom da je izložba način da se odužimo precima za sve to su učinili za nas.

“Zbog velikog herojstva srpskog vojnika, mi smo se opredelili da povodom 110 godina od Balkanskih ratova uradimo jednu izložbu posvećenu Drugom Balkanskom ratu. Na 21 panou prikazani su svi detalji rata.Ova izložba je imala ozbiljan put od Kumanova i Vranja preko Bitolja, zatim Požarevca, Banja Luke, Velike Plane i drugih srpskih gradova i na posletku ove kalendarske 2023. godine stigla je i u Leskovac. Iskreno se nadam da smo uspeli makar malo da se odužimo našim precima uz veliku podršku našeg grada Leskovca, naše lokalne samouprave – kazao je Antić.

Predsednik Privremenog organa grada Leskovca, Goran Cvetanović kazao je da izlozbe ovakvog tipa služe da nas nauče sećanju na slavne događaje.

“Izložbe kao što je ova, treba da nas nauče sećanju na slavne događaje i ljude koji su ugrađeni u temelje naše slobode i nacije kroz primere herojstva i žrtve koji su naši preci podneli da bismo mi živeli u slobodnoj Srbiji. Kultura sećanja za jedan narod je veoma bitna, to su znali i okupatori, pa su Bugari tokom okupacije ovih prostora predano radili na uništavanju spomen kosturnica i spomenika srpskim vojnicima po tadašnjoj južnoj Srbiji. Kamen su možda uništili, ali ostalo je ono snažnije od kamena, duh junaštva i nezaborava na našu slavnu i ponosnu istoriju. Danas se ovom izložbom sećamo plemenite žrtve srpske vojske za slobodu i čast Kraljevine Srbije – kazao je Cvetanović.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Tanja Stanković hiljaditi davalac krvi ove godine u Leskovcu

Leskovački Crveni krst je i juče nastavio sa organizovanjem akcija dobrovoljnog davanja krvi. Iz ove …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *