Home / DRUŠTVO / U Narodnom muzeju otvoren naučni skup „Razlozi, iskustva i posledice sloma Jugoslavije 1941. i 1991. godine“
hotel bell

U Narodnom muzeju otvoren naučni skup „Razlozi, iskustva i posledice sloma Jugoslavije 1941. i 1991. godine“

Narodni muzej u Leskovcu, u saradnji sa Institutom za savremenu istoriju Beograd i Centrom za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu organizovao je danas povodom 80 godina od vojnog sloma Kraljevine Jugoslavije i 30 godina od raspada SFRJ naučni skup „Razlozi, iskustva i posledice sloma Jugoslavije 1941. i 1991. godine“.

Skup je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je ovom priliko istakao da bez istorijske istine nema ni gradnje budućnosti.

„Leskovac je mesto koje se danas razvija, gradi i napreduje na svim društvenim poljima, ali i mesto koje ne zaboravlja svoje pretke i herojsku prošlost srpskog naroda. Dokaz tome je upravo ovaj naučni simpozijum posvećen 80-ogodišnjici od izbijanja Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, koji sa svojim partnerima organizuje Narodni muzej u Leskovcu. Kao gradonačelnik ponosan sam na sve što su do sada uradile ustanove kulture grada Leskovca. A kada je u pitanju organizacija naučnih skupova i izdavanje naučnog časopisa iz oblasti istorije, arheologije, etnologije i istorije umetnosti, Narodni muzej u Leskovcu je pokazao da u tom poslu zaista nema premca. Svesni smo značaja istorijske nauke za očuvanje istine o stradanju Leskovca i juga Srbije u Drugom svetskom ratu, kao što smo svesni i da bez istorijske istine ne možemo graditi budućnost – kayao je gradonačelnik Cvetanović.

Prisutnima se obratio i doc. dr Dejan Antić kazao je ovom prilikom da je Leskovac danas postao centar istorijske nauke.

„Grad Leskovac je domaćin naučnog simpozijuma koji ima ne lokalnu, već nacionalnu dimenziju. On je u ovom momentu prestonica istorijske nauke. Nažalost, muzej ove godine po projektu nije dobio finansijsku podršku Ministarstva kulture za realizaciju skupa. Ali je lokalna samouprava Grada Leskovca u trenutku kada je bilo potpuno neizvesno da li će skupa biti izašla u susret i iz svojih sredstava pomogla ne samo organizaciju simpozijuma, već i pripremu novog broja Leskovačkog zbornika, njegovu štampu i distribuciju. To meni, a i svima nama govori samo jednu stvar, da je gradonačelnik dr Goran Cvetanović čovek koji je i te kako svestan značaja nauke o prošlosti, ali i ono još važnije, čovek kome je stalo do istorijske istine, a samim tim i do očuvanja nacionalnog identiteta srpskog naroda sa juga Srbije.“

Check Also

U naselju Dubočica uređena divlja deponija

Vikend akcija čišćenja i uređena ove nedelje organizovana je u naselju Dubočica. Ovom prilikom uklonjena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *