Home / DRUŠTVO / U Leskovcu ukinuta vanredna situacija uvedena zbog poplava
hotel bell

U Leskovcu ukinuta vanredna situacija uvedena zbog poplava

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović doneo je danas odluku o ukidanju Vanredne situacije uvedene zbog poplava koje su pogodile okolinu Leskovca toko januara.

Odluka je doneta na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije.

Druga i treća tačka današnje sednice Štaba za vanredne situacije odnosile su se na izveštaje komisija za procenu štete na građevinskim objektima i poljoprivrednom zemljištu.

Izveštaj o radu komisije za procenu štete na stambenim, pomoćnim i privrednim objektima i stvarima i infrastrukturi podneo je Miloš Kocić, predsednik Komisije. On je kazao da su odmah po formiranju pristupili poslu i krenuli sa obilaskom terena.

„Komisija je obilaskom terena procenjivala štetu na svim objektima u domaćinstvu, uključujući stambene, pomoćne i privredne objekte i do sada procebila štetu na 177 stambenih, 234 pomoćna, 5 poslovno-privrednih i dva infrastrukturna objekta. Prema dosadašnjoj evidenciji pisarnice podneto je 315 prijava i to 172 za stambene, 138 za pomoćne i 5 za privredne objekte. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima vrši verifikaciju procene štete koje su izvršile stručne komisije.“

Rade Velinov je danas govorio o Izveštaju komisije za procenu štete na poljoprivrednom zemljištu i rekao:

„Komisija je obišla poplavljene površine pod poljoprivrednim zemljištem u svim ugroženim područjima. U skladu sa planom rada komisije sačinila je iscrpan Izveštaj o proceni štete na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim kulturama, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi za rad, kao i na stočnom fondu od elementarne nepogode nastale usled obilnih kišnih padavina, poplava i pojave bujičnih voda na teritoriji grada Leskovca za 2021. godinu, koji će dostaviti Gradskom veću na dalju nadležnost. Šteta je nastala u 30 katastarskih opština: Bogojevce, Navalin, Donje Stopanje, Badince, Priboj, Turekovac, Vinarce, Zalužnje, Međa, Vlase, Veliko Trnjane, Presečina, Zloćudovo, Rudare, Šišince, Kukulovce, Crcavac, Donji Bunibrod, Gornji Bunibrod, Velika Grabovnica, Guberevac, Donja Slatina, Velika Biljanica, Stupnica, Gornje Krajince, Grajevce, Boćevica, Oraovica kod Grdelice, Predejane selo i Predejane varoš.“

Četvrta tačna se odnosila na Izveštaj o stepenu izrade Operativnog plana odbrane od poplava za vode drugog reda. Izveštaj je takođe podneo Velinov, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu Gradske uprave grada Leskovca.

„Najvažniji segment u odbrani od poplava jeste izrada godišnjih Operativnih planova odbrane od poplava. U cilju redovnog održavanja postojećih vodotokova i sprečavanja nastajanja poplava i preventivnog ublažavanja njihovog delovanja, za tekuću 2021. godinu Operativnim planom u predlogu, razmatraju se i planiraju radovi na ukupno dve lokacije, i to na sanaciji i uređenju celokupnog korita Rudarskog kanala u dužini od 11,5 kilometara i na sanaciji i uređenju celokupne trase Šainovačkog kanala u dužini od 1,3 kilometara zbog toga što su upravo ove dve lokacije stvarale ogroman problem u poplavama koje su tokom januara meseca ove godine zadesile teritoriju grada Leskovca,“ – i dodao da će se nakon izrade predloga Operativnog plana poslati VPC Morava-Niš na davanje mišljenja, a nakon toga će se proslediti Gradskom veću i Skupštini grada na razmatranje.“

S obzirom na to da po tački razno nije bilo učesnika, današnja sednica Gradskog štaba za vanredne situacije završena je petom tačkom, odnosno zaključkom kojim se gradonačelniku Leskovca predlaže ukidanje vanredne situacije proglašene zbog elementarnih nepogoda.

Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove je Štabu podneo izveštaj u kojem su detaljno obrazložene sve radnje koje su Gradska uprava i pomenuto odeljenje kao i zaposleni na poslovima Civilne zaštite sprovodili.

„Takođe, predložene su mere koje u narednom periodu treba preduzeti u cilju čišćenja vodotokova i kanala radi sprečavanja budućih popolava i sastanci koji su organizovani sa relevantnim institucijama u cilju hitnog reagovanja.“

Gradonačelnik je povodom ukidanja vanredne situacije proglašene zbog elementarnih nepogoda kazao:

„Poplave koje su tada zadesile naš kraj i mnoge krajeve u Srbiji još jednom su nam pokazale da je teško boriti se protiv sile prirode i da takvo stanje zahteva dobru organizaciju svih uključenih u poslove zaštite od poplava i podsećaju nas na neophodnost promene svesti prema životnoj sredini i prirodnim katastrofama. U periodu od 7. do 10. januara zabeležene u količini od 133,3 litara po metru kvadratnom, a samo 10. januara je pao 64,1 litar i tu količinu vode zemlja nije mogla da apsorbuje. Kako bismo pomogli našim sugrađanima angažovali smo svo raspoloživo ljudstvo i mehanizaciju. Zaposleni zaduženi za ovu oblast su sve vreme bili na terenu, odgovarali na sve pozive građana. Pomoć su pružili i pripadnici Vojske Republike Srbije i Sektor za vanredne situacije Leskovac pri MUP-u. Problemi sa poplavama su rešavani prepumpavanjem, mehanizacijom na terenu, vršio se prokop kanala, na nekim mestima se postavljao pesak da bi se napravili viši bedemi. Stanovništvu pogođenom nestankom struje na korišćenje su dati agregati i gorivo za iste, a lokalna samouprava je, u saradnji sa Crvenim krstom, njihovim domaćinstvima uručila pakete pomoći. Radi pomoći su formirane i Komisije za procenu šteta na poljoprivredi, stambenim i privrednim objektima, infrastrukturi i stvarima.“

Gradonačelnik je danas izneo podatak kako je Komisija za građevinske objekte štetu procenila na 50 miliona dinara na ukupno 418 stambenih, pomoćnih, poslovno-privrednih objekata i mostovima u Jelašnici i Turekovcu. Naglasio je da Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima pomaže oko štete samo na stambenim objektima koja je procenjena na 20 miliona dinara, kao i da će biti upućen zahtev za štetu na mostovima u vrednosti od 21 miliona dinara i da će rad ove Komisije biti nastavljen do 18. marta.

Komisija za poljoprivredno zemljište je štetu procenila na 45 miliona i 400 hiljada dinara u 30 katastarskih opština na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim kulturama, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi za rad, kao i na stočnom fondu. Šteta je procenjena na 45 miliona i 200 hiljada dinara na poljoprivrednom zemljištu i pratećoj opremi u plasteničkoj proizvodnji povrća i oko 200 hiljada dinara u stočarskoj proizvodnji.

„Nakon svega što smo danas čuli i na osnovu događaja vezanih za poplave dolazimo do zaključka da smo dobro pripremljeni da reagujemo u situacijama sa poplavama, i da moramo mnogo više raditi na preventivi i podići je na viši nivo. Ova činjenica je bila glavna tema sastanka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova održanog u sedištu Jablaničkog upravnog okruga, kod načelnika Ćirića kome se zahvaljujem na organizaciji. Mi smo im tada predali dokument sa problematičnim tačkama i očekujemo da će saradnja u budućem periodu biti plodonosna na tom polju. Trenutno je stanje takvo da se voda povukla sa svih lokacija, vodostaj je uredan što je stvorilo uslove za ukidanje vanredne situacije proglašene zbog elementarnih nepogoda. Svakako ćemo nastaviti da pratimo sve što se dešava i da budemo u pripravnosti. Ne možemo protiv prirode i vremenskih nepogoda, ali saradnjom i dobrom koordinacijom sa nadležnim institucijama možemo da doprinesemo da što bolje zaštitimo stanovnike, domaćinstva i useve na teritoriji našeg grada,“ – zaključio je danas gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.

Check Also

Iz gradskog budžeta isplaćen novac JKP „Komunalac“ za održavanje čistoće i zelenila

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena suma u iznosu od 14.057.116,60 dinara na ime …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.