Početna / DRUŠTVO / U Leskovac stiglo 7 respiratora, rendgen i pokretni rendgen, monitori i zaštitna oprema za COVID Centar za dva okruga
hotel bell

U Leskovac stiglo 7 respiratora, rendgen i pokretni rendgen, monitori i zaštitna oprema za COVID Centar za dva okruga

U Leskovac je danas popodne stigao šleper koji je dopremio deo opreme za opremanje COVID Centra za Jablanički i Pčinjski okrug koji se formira u okviru Opšte bolnice Leskovac.

U Leskovac je stiglo 7 respiratora (tri klinička i četiri mobilna), više od 10 monitora, novi fiksni rendgen i novi mobilni rendgen aparat, kao i zaštitna oprema. Pomenuta oprema je stigla danas i prilagođavanje bolnice lečenju većeg broja pacijenata obolelih od zarazne bolesti COVID-19 se privodi kraju.

-Od petka, kada sam se čuo sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i kada je Krizni štab Vlade Republike Srbije odlučio da leskovačka bolnica bude Covid bolnica, prošlo je nekoliko dana i za to vreme je direktor bolnice sa svojim timom već organizovao odgovarajuće kadrove, odvojio infektivne i neinfektivne puteve kretanja na prostoru Opšte bolnice. Zahvaljujući predsedniku Vučiću danas smo dobili najveću donaciju do sada – veći broj respiratora nego što je leskovačka bolnica ikad imala. Dobili smo 7 respiratora, od toga 3 klinička, 4 mobilna (s tim što je u planu da te mobilne pretvorimo u kliničke), preko 10 monitora, novi fiksni rendgen i novi mobilni rendgen aparat. Vrednost svakog respiratora je velika, neprocenjiva, oni u ovom i svakom trenutku znače život. Podsećamo vas da je leskovačka bolnica zadužena za dva okruga Jablanički i Pčinjski, i u njoj će raditi iskusni i obučeni kadrovi. Uz dobru organizaciju i uz poštovanje mera izolacije, sa što manje kontakata, nadam se da ćemo za manje od mesec dana izaći iz ove krize, iz ove borbe sa nevidljivim neprijateljem i da ćemo se polako ali sigurno vratiti svakodnevnom životu – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević precizno nabrojao svu preventivnu opremu koja je pristigla u noovooformljeni Covid centar: 10.000 hirurških maski, 5.000 komada maski KN95, 15.000 para hirurških rukavica, 500 vizira, 2.000 skafandera i 2.000 kaljača, 200 komada dezinfekcionih sredstava od 200 mililitara, 5 beskontaktnih toplomera, 2.000 kaljača, 10 pulsnih oksimetara, 74 hirurških mantila, 5.000 komada kapa.

-Mislim da će ova količina biti dovoljna za narednih 20 dana za kompletno opremanje i obučavanje upošljenika, dok će se i pacijenti snabdevati ovim kapama i rukavicama – naglasio je direktor Nebojša Dimitrijević.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je na konferenciji za medije Gradskog štaba koja je održana ranije danas govorio o pripremama za pretvaranje dela Opšte bolnice u COVID Centar za Jablanički i Pčinsjki okrug.

-Nakon razgovora sa profesorom Tiodorovićem i profesorom Jankovićem, zamenikom direktora Kliničkog centra Niš u svim paviljonskim zgradama bolnice, njih šest, rehabilitacija, psihijatrija, odeljenje bolesti zavisnosti, onkologija, infektivno i grudno, privode se kraju pripreme za COVID centar za prijem pacijenata iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Važno je da znate da je krug bolnice fizički odvojen i da ne može doći do mešanja pacijenata koji će biti primljeni zbog korone i pacijenata koji dolaze zbog hroničnih bolesti ili urgentnog stanja. Ulaz za COVID pozitivne ostaje na glavnom ulazu, a ulaz za ostane iz ulice iza bolnice. Zaposleni koji budu radili u COVID centru neće imati pristup glavnoj bolničkoj zgradi gde su za vikend prebačeni svi ležeći pacijenti sa navedenih odeljenja. Praktično imaćemo dve odvojene ustanove i to je od izuzetne važnosti kako zbog sprečavanja širenja bolesti, tako i zbog postojećih pacijenata, poput onih na dijalizi, jer je njima značajno što neće odlaziti u drugi grad za ovu proceduru. Formiranje COVID centra podrazumeva dodatnu medicinsku opremu, što znači da je vrlo brzo očekujemo. Očekujemo već danas dolazak veće količine zaštitne opreme zaštitne opreme, pomoć u osoblju i ima naznaka da će nam se odobriti prijem novih lekara i medicinskih tehničara u radni odnos. Mislim da smo izvukli maksimum za zaštitu zdravlja, da bolnica ostane funkcionalna za hronične pacijente, urgentna stanja jer život i dalje teče i dešavaju se slučajevi koji su se dešavali i pre epidemije – rekao je gradonačelnik Cvetanović i dodao da su nadležni u Leskovcu potpuno završili pripreme, da se sada čeka na rendgen aparate i ostalu potrebnu opremu i da će Opšta bolnica Leskovac odmah nakon toga početi da funkcioniše u skladu sa dogovorima.

Govoreći o dr Dušanki Živković, nakadašnjoj načelnici Infektivnog odeljenja, koja nažalost nije uspela da se izbori sa virusom, gradonačelnik je izjavio da je bio u kontaktu sa njenim suprugom, uvaženim profesorom Dragoljubom Živkovićem, te da je preko svojih saradnika uvaženoj doktorki poslao lekove u Beograd, gde su ona i njen suprug bili smešteni. On je dodao da je njeno stanje bilo stabilno pre par dana kada je razgovarao sa profesorom, ali da je ovaj virus nepredvidiv, te da njen organizam nije uspeo da se izbori sa virusom, najverovatnije zbog toga što je ona patila od hroničnog dijabetesa.

Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac je objasnio da Odeljenje hirurgije, na kojem je zaraženo osoblje, a šestoro se nalazi pod lekarskim nadzorom, uprkos reorganizaciji zbog epidemije moralo da prima hitne slučajeve, te da je do inficiranja zaposlenih po pretpostavci došlo zato što je neki pacijent bio zaražen i naglasio da svi zaposleni imaju kontakte i nakon posla, što takođe može da bude izvor oboljevanja. On je dodao da mnogi oboleli ne razviju nikakve simptome pa se kao takvi ne javljaju lekaru, niti se testiraju, ali su bez obzira na odsustvo simtoma potencijalni prenosioci virusa. ko 75 sumnjivih pacijenata, spremamo se da u potpunosti prilagodimo bolicu.

Pogledaj takodje

PUTUJETE? ŽELITE DA PROVERITE EFIKASNOST VAKCINE ILI IMUNITET POSLE KORONE? – Testiranje na prisustvo antitela IgG i IgM od ponedeljka u Zavodu za javno zdravlje Leskovac

Od ponedeljka počinje testiranje na prisisustva antitela na lični zahtev u Zavod za javno zdravlje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *