Home / DRUŠTVO / U Jablaničkom okrugu se proizvodi zelena salata vrhunskog kvaliteta, namenjena Poljskoj i Rumuniji
hotel bell

U Jablaničkom okrugu se proizvodi zelena salata vrhunskog kvaliteta, namenjena Poljskoj i Rumuniji

Povrtari u Leskovcu, Lebanu i Vlasotincu, tokom zime proizvedu značajne količine zelene salate, pre svega namenjene tržištima Poljske i Rumunije. Ona je izvanrednog kvaliteta i zadovoljava stroge fito-sanitarne standarde Evropske unije

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Leskovac za područje Jablaničkog okruga već pola veka izdaje fitosertifikate za izvoz robe biljnog porekla i prati prisustvo karantinskih štetnih orgnizama u biljnim kulturama po programu mera. Od 2019. godine, ovaj stručni posao obavlja i u Topličkom okrugu:

– MinIstarstvo se odlučilo da ovaj posao poveri našem Zavodu, kao jednom od najbližih opštinama Topličkog okruga, pa tokom cele godine radimo na kontroli i verifikaciji kvaliteta svega što se proizvede na njivama, voćnjacima i u plastenicima, a namenjeno je izvozu. U ovom periodu, od početka decembra, do polovine marta, stiže zelena salata i to u impozantnim količinama, koja je namenjena tržištu Rumunije i Poljske. Najveće proizvođače ovog povrća imamo u Stajkovcu, Krajincu, Vlasu, Togočevcu i Cekavici. U proseku se dnevno napune dva do 3 kamiona sa ovim povrćem, a unazad nekoliko godina, radi se o gotovo identičnim količinama, istim proizvođačima i istim kupcima, kaže Gordana Jovanović iz stručne službe PSSS-a Leskovac.

Ona ističe da je salata proizvedena u Jablaničkom okrugu odličnog kvaliteta i bez štetnih organizama, što proizvođače iz ovog kraja i preporučuje za višegodišnju saradnju sa inostranim partnerima:

– Po zahtevu svakog povrtara izlazimo na teren i kontrolišemo pošiljku robe. Dok naše kolege savetodavci nadziru salatu u plastenicima, naš je zadatak da isto povrće kontrolišemo pre pakovanja i utovara. Roba je odličnog kvaliteta i nismo registrovali karantinske štetne organizme, pre svega kalifornijski trips, koji je na listi štetnih organizama. Na sertifikatima koje izdajemo, između ostalog, stoje imena izvoznika i uvoznika, količina, prevozno sredstvo kojim roba putuje,,a i ono je sklono kontroli, i naš stručni nalaz o fito-sanitarnoj ispravnosti robe. Izvoz se, za sada, odvija nesmetano.

U ovom periodu, kaže Gordana Jovanović, pored salate izvoze se drvna masa i suva šljiva iz Topličkog okruga. Sušeno voće završava na tržištima Francuske i Makedonije, a drvo u Makedoniji i Grčkoj.

Od sredine marta, Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Leskovac, nastavlja da izdaje sertifikate za izvoz kupusa, potom ranog povrća i svih ostalih biljnih produkata. Jovanovićeva ističe da su i Jablanički i Pčinjski okrug vrlo široka područja, sa mnogo proizvođača, ali da je sa povrtarima, voćarima i ratarima sa juga Srbije, zadovoljstvo raditi.

Check Also

Leskovac bogatiji za tri devojčice i četiri dečaka

Lepe vesti stižu iz porodilišta Opšte bolnice Leskovac. U danu za nama Leskovac je postao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.