Home / KULTURA / U Gradskoj kući otvoren „Dečiji muzejon“
hotel bell

U Gradskoj kući otvoren „Dečiji muzejon“

U Gradskoj kući u Leskovcu koja je deo Narodnog muzeja u Leskovcu danas je otvoren „Dečiji muzejon“.

Dečiji muzejon je opremljen savremenim tehničkim i naučnim pomagalima, kao i didaktičkim materijalom, koji će omogućti deci da kroz igru i druženje sa kustosima stvore stvore blizak odnos sa kulturnom baštinom.

-“ Dečiji muzejon“ je proizvod velike želje da se muzejski sadržaji prilagode najmlađim posetiocima u vremenu kada su okruženi sadržajima male kulturne vrednosti. Veoma je važno da decu vaspitavamo tako da poštuju duhovne vrednosti, tradiciju, materijalne i nematerijalne kulturne baštine a naša je obaveza da im stvorimo uslove i sadržaje u kojima bi upoznali svoju kulturu, njen značaj i ulogu u životu.  Shvatanje važnosti kulture veoma značajno utiče na formiranje mlade ličnosti, naročito u današnjem vremenu velikih društvenih promena, u eri tehnološkog i informatičkog napretka kada se stiče utisak da je razvoj kulture zapostavljen i ne prati razvoj društva. Težnja direktorke i zaposlenih u Leskovačkom muzeju da oforme „Dečiji muzejon“ proizišla je upravo iz shvatanja važnosti uticaja kulture na mladu ličnost i njenog razumevanja, da bi naši mališani od najranijeg uzrasta naučili da je poštuju i u budućnosti je prenose mlađim generacijama – rekao je na otvaranju gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Opremanje ovog dečijeg kutka kulture i istorije finansirali su Ministarstvo kulture i Grad Leskovac sa oko 700.000 dinara.

– „Dečiji muzejon“ funkcionisaće kao dečiji muzejski klub,smešten u prostoru Gradske kuće, izdvojenog objekta Narodnog muzeja u Leskovcu. Opremljen je savremenim tehničkim i nastavnim pomagalima kao i didaktičkim materijalom koji će omogučiti deci da na očigledan način kroz igru, muzejske eksponate, replike muzejskih predmeta i interakciju i druženje da kustosima stvore blizak odnos sa kulturnom baštinom. Svi ste videli koliko je sve prelepo i da sve izgleda spektakularno. Pažnja je bila usmerena i na najsitnije detalje. To dokazuje da se, bez prevelikih ulaganja,a sa puno angažovanja, stručnosti i ljubavi može postići mnogo. Veoma mi je drago što Leskovac ima jedan ovakav klub u kojem kroz igru deca mogu naučiti mnogo jer deca su naša budućnost i sve što radimo mora biti usmerenoo ka našem zadatku da odrastu u prave ljude – istakao je Goran Cvetanović.

Okupljeni su zatim uz detaljna objašnjenja kustosa Narodnog muzeja obišli Gradsku kuću i upoznali se delom istorijskog nasleđa Leskovca.

Check Also

15. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE od 15. do 20. septembra

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE biće održano od 15. do 20. …

Оставите одговор