Home / DRUŠTVO / U Domu kulture „Radan“ otvorena izložba „Papir govori“
hotel bell

U Domu kulture „Radan“ otvorena izložba „Papir govori“

U sklopu manifestacije Muzeji za 10, u Domu kulture „Radan“ otvorena je izložba „Papir govori“ autora Nebojše Dimitrijevića.

Otvaranju izložbe na kojoj je izložen novac Srbije i Jugoslavije od 1887 – 1996 prisustvovao je predsednik opštine Lebane koji se tom prilikom zahvalio direktoru leskovačkog Muzeja koji je autor ove izložbe i dodao:

„Ova manifestacija se održava osmi put u Srbiji u preko 60 gradova i opština na preko 180 lokacija i drago mi je da je jedna od lokacija i Dom kulture u Lebanu. Ovo je samo jedna u nizu izložba koje će organizovati Muzej u Leskovcu ovde kod nas, a nadamo se da će naredna biti vezana za Caričin grad“.

Autor izložbe Dimitrijević zahvalio se svima na velikoj posećenosti, kao i lokalnoj samoupravi i Domu kulture na organizaciji ovog događaja:

„Ovo je prvi korak u našoj budućoj saradnji što mi je zadovoljstvo, već spremamo narednu promociju za opštinu Lebane. O ovoj postavci bih rekao da je novac kao istorijska čitanka, on je simbol državnosti. Na osnovu njega može se videti kakva je bila naša država kroz vreme, koji su bili prioriteti i mogu se pratiti društvene, ekonomske, kulturne i estetske promene u državi“ – rekao je Nebojša Dimitrijević.

Novac je papir koji govori.

U svojoj izvornoj ulozi novac vrši funkciju sredstva razmene dobara, čuvara vrednosti i jedinice za obračun. U toku svog istorijskog razvoja ulogu novca obavljale su veoma različite vrste materijala od kamenih žetona, stoke, preko metala do današnjeg papirnog novca. Vremenom novac dobija i političku i društvenu funkciju, dobija oznake političke vlasti koja ga izdaje, dok veličina prostora na kome on cirkuliše odražava domet uticaja te vlasti. Postaje sredstvo masovne propagande kojom politička vlast komunicira sa narodom.

Promene na ikonografiji novca ukazuju na političke, društvene, verske i estetske težnje tokom vremena. U uređenim društvima i državama novac i njegova ikonografija predstavljaju koherentnu vizuelnu celinu, izraz državne politike i ideologije. Promene na ikonografiji srpskog i jugoslovenskog novca mapiraju istorijske situacije u kojima se jedan državni organizam spajao, raspadao i ponovo spajao, radikalno menjao ideologije i u kojima su se smenjivali periodi relativne stabilnosti sa periodima krize.

Svi sugrađani ovu izložbu mogu pogledati do petka 20. maja – ulaz je slobodan.

Check Also

Leskovac bogatiji za tri devojčice i četiri dečaka

Lepe vesti stižu iz porodilišta Opšte bolnice Leskovac. U danu za nama Leskovac je postao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.