U Biblioteci održan čas o sećanju na stradanje u Drugom svetskom ratu

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U susret Danu sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu i Narodni muzej Leskovac organizovali su čas zavičajne istorije pod nazivom „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“.

Čas zavičajne istorije započeo je okupljanjem u parku Devet Jugovića, a zatim su sa učenicima osmog razreda osnovne škole posetili Arapovu dolinu, jedno od najvećih stratišta Roma u Drugom svetskom ratu. Nakon toga, čas se nastavio u Čitaonici Biblioteke.

Marija Rajković, član Gradskog veća, istakla je značaj ovog događaja u kontekstu edukacije i podizanja svesti o važnim istorijskim događajima:

„Ovaj čas zavičajne istorije je prilika da se dublje zagledamo u tamne strane naše prošlosti, ali i da izvučemo pouke za budućnost. Kroz edukaciju, dijalog i promociju vrednosti kao što su poštovanje, empatija i solidarnost, možemo graditi društvo koje se zalaže za mir, pravdu i jednakost za sve svoje građane.“

Na konferenciji za medije, Vesna Ilić, direktorka Biblioteke, Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja, i potomci logoraša Ana Mihajlović i Aleksandar Nešić, izrazili su zadovoljstvo organizacijom ovog događaja i pozivali građane da posete izložbu.

Izložba se može posetiti istog dana u vremenskom periodu od 13.00 do 17.00 časova u Narodnoj biblioteci, a za posetioce će biti omogućen prikaz predmeta iz zbirki Narodnog muzeja Leskovac i publikacije iz knjižnog fonda Biblioteke, uz stručno vođenje kustosa i bibliotekara.

Check Also

Udruženje “Heroine” i humana Leskovčanka donirali televizor i posteljine leskovačkoj Opštoj bolnici

Udruženje “Heroine” iz Beograda, zajedno sa humanom leskovčankom čije je ime poznato redakciji, donirali su …