hotel bell

TOPLANA: Kotlarnica u naselju Dubočica od danas radi na gas

Javno komunalno preduzeće Toplana iz Leskovca nastavilo je aktivnosti ka prelazu na energente koji u znatno manjoj meri zagađuju životnu sredinu.

Danas je u kotlarnici u naselju Dubočica održana konferencija za medije povodom početka grejanja na gas. Konferenciji je prisustvovao i predsednik Privremenog organa grada Leskovca dr Goran Cvetanović.

Direktor JKP Toplana Tomica Jovanović je tim povodom rekao:

„Kao što znate, juna meseca isto smo ovde imali konferenciju kada smo ugradili dva nova kombinovana gorionika, mazut, gas. Sada je došlo vreme nakon pribavljanja svih papira, svih dozvola od nadležnih institucija, od ovlašćenih servisera, da možemo konačno da pustimo ovaj tehnološki prihvatljivi energent i u ovoj kotlarnici. Sve to ne bismo mogli da uradimo bez subvencija i pomoći grada Leskovca. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujem gradonačelniku na ukazanoj prilici i na tome što nam je Grad pomogao sa 30 miliona dinara. Vrednost ove investicije je 40 miliona dinara, pričam samo o gorionicima, Toplana je učestvovala sa ostalih 10 miliona dinara. Što se tiče merno regulacione stanice i ona je sagrađena. Vrednost te regulacione stanice je 8 miliona dinara i to finasnira Toplana.

Efekat ovog prelaska sa mazuta na gas je višestruki. Najpre, obezbeđuje se sigurnost i stabilnost u snabdevanju u slučaju nedostatka jednog od energenta uvek imamo mogućnost da pređemo na ovaj drugi energenat. Onda i ekonomski faktor, odnosno korišćenje ekonomsi isplativih energenata što se na kraju odrazi i na krajnje korisnike. I ono što je najbitnije to je taj ekološki efekat gde se kreće konačno sa korišćenjem ekološki prihvatljivijeg energenta.

I tu nije kraj što se tiče investicija u ovu kotlarnicu, ovde su krenuli i radovi na proširenju gabarita i same zgrade kotlarnica Dubočica. Do kraja godine stiže potpuno novi gasni kotao koji će biti instaliran na tom mestu, on je znatno većeg gabarita i zato je potrebno i građevinska rekonstrukcija kotlarnice. Pored toga, planirano je i elektro izmeštanje ormarića tako da će ova kotlarnica dobiti jedan potpuno novi sjaj i možemo da kažemo da će u toku ove grejne sezone biti potpuno izvršena gasifikacija u kotlarnici Dubočica.“

Check Also

Kompletno uređenje i asfaltiranje ulice Milutina Smiljkovića u Donjem Stopanju

Nakon vodovodne mreže koja je izgrađena prošle, ulica Milutina Smiljković u Donjem Stopanju kompletno je …

Оставите одговор