Teslin dan u Leskovcu: Obeležavanje Dana nauke počelo obilaskom hidroelektrane u Vučju

Dan nauke u našem gradu počeo je manifestacijom Teslin da u organizaciji Saveza inženjera i tehničara Leskovac i Udruženja Teslin toranj.

Teslin dan je ustanovljen u čast rođenja ovog slavnog pronalazača i ove godine započet je obilaskom hidroelektrane u Vučju.

U ime grada Leskovca okupljene je pozdravila Aleksandra Stojanović član Gradskog veća, istakavši da ovakve manifestacije služe mladima da kao podstrek za ostvarivanje velikih ciljeva, baš kao i naučnik čiji se dan danas obeležava.

„Sa velikim ponosom oklupljamo se na ovaj dan da obeležimo Dan nauke, dan rođenja velikog srpskog naučnika Nikole Tesle. Udruženje koje je naš današnji domaćin počinje obeležavanje u Teslinom parku, na ovom predivnom mestu u kanjonu reke Vučjanke u hidroelektrani drugoj najstarijoj u Srbiji koja je počela sa radom 1903. godine. Ovaj prostor je pored prirodnih lepota, zdanja hidroelektrane oplemenjem Teslinom bistom i replikom Teslinog tornja. Pomenuto udruženje uz podršku grada Leskovca kroz projektno finansiranje nas uči o radu i bogatom Teslinom nasleđu, zato ova manifestacija može poslužiti svima nama, kao i mlađim generacijama, kao primer kako da sanjaju velike snove i slede visoke ciljeve, i da bude podstrek da i dalje podržavamo nauku i obrazovanje i sledimo put jednog od najvećih srpskih umova.“

Potpredsednik Udruženja Teslin toranj i predsednik Udruženja inženjera i tehničara Slobodan Đorđević istakao je želja udruženja formiranje Teslinog centra u Leskovcu.

„Stvorili smo zbirku eksponata Nikole Tesle i imamo želju da formiramo Teslin centar u Leskovcu. Ovaj park je formiran 2021. godine zato što smo zahvaljujući donatorskih sredstvima napravili ovaj toranj i bistu i poklonili smo je hidroelektrani.“

Danas je održana prezentacija o radu udruženja i uručena zahvalnica za podršku manifestaciji Teslin dan u Leskovcu.

Check Also

Iz gradskog budžeta isplaćena sredstva za deo druge faze izgradnje pijace i zamenu stolarije u Narodnoj biblioteci

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena ukupna suma od 8.469.715 dinara. Iznos od 6.817.715 …