Home / DRUŠTVO / Tehnološki viškovi će biti minimalni, iako u Leskovcu i okrugu ima više mesta nego đaka
hotel bell

Tehnološki viškovi će biti minimalni, iako u Leskovcu i okrugu ima više mesta nego đaka

Završni ispit iz maternjeg jezika i kombinovani test ove godine je polagalo 1.853-oje, a iz matematike 1.850 učenika sa teritorije Jablaničkog okruga, od 1.9o1, koliko ih je završilo osmi razred. Mesta u srednjim školama ima više nego đaka, a preraspoređivanjem unutar obrazovnih ustanova, tehnološki viškovi će biti svedeni na minimum, kaže načelnica Školske uprave, Marina Ilić

Oni, koji iz bilo kog razloga nisu polagali završni ispit u junu, imaće za to priliku u avgustu. Testiranje za upis u srednju školu je, da podsetimo trajalo tri dana, i prema rečima načelnice Školske uprave, Marine Ilić, bar prema broju prigovora, bilo najorganizovanije u poslednjih nekliko godina.

– Ove godine su djaci mogli da vide svoje testove i odmah reaguju, ukoliko uoče neku nepravilnost, ali se radi o zaista sporadičnim slučajevima i uglavnom su “propusti“ tehničke prirode. Testovi su, inače, poslati u Niš na skeniranje, a potom i pregledani, a verujem da ćemo iduće godine, čitav posao moći da obavimo ovde. Što se tiče upisa, mesta je više nego zainteresovanih đaka, nažalost. Na snazi je trend od pre nekoliko godina, prema kome se prvo popune Medicinska, Ekonomska, Tehnička i Trgovinsko-ugostiteljska škola, te nema sumnje da će tako biti i ove.

Prošle godine, kaže Ilićeva, na teritoriji Jablaničkog okruga, iz osnovne škole je izašlo 385, a samo u Leskovcu 325 osmaka manje, zbog čega je Ministarstvo prosvete donelo odluku o ukidanju odeljenja u nekoliko škola:

– Po jedno odeljenje izgubile su upravo najatraktivnije škole: Tehnička, Trgovinsko-ugostiteljska, Medicinska i Škola za tekstil i dizajn, što je bilo propraćeno nezadovoljstvom. Ove godine ima više dece, pa je smanjenja bilo samo u Poljoprivrednoj školi. Ali, moram da pojasnim da to nije bila jednostrana odluka Ministarstva, nego je izrada planova i odlučivanje, uz učešće brojnih subjekata, uključujući i škole, trajalo prilično dugo. Morali smo da pratimo pokazatelje na tržištu rada i delujemo u skladu sa realnim potrebama, vodeći računa o tome da ne bude ugrožen opstanak bilo koje obrazovne ustanove.

Kad je reč o tehnološkim viškovima, poučeno ranijim iskustvom, Ministarstvo je na vreme izdalo stručno uputstvo za formiranje odeljenja, a škole već imenovale komisije koje treba da procene situaciju i naprave rang liste:

– Podgrupa kojom ja predsedavam je, dajući saglasnost na raspisivanje konkursa o zapošljavanju, izuzetno vodila računa o svakoj školi i svakom radnom mestu ponaosob. Viškova će, sigurno biti, ali se trudimo da ih ne bude mnogo. Recimo, u prvi razed će na jesen, na teritoriji grada Leskovca, poći 35-oro dece manje. To je jedno odeljenje, ali ne u jednoj školi. Već imamo od dve obrazovne ustanove najave za učitelje, i rešićemo ih u samim školama. Ono što nas ipak očekuje, jeste izmena Pravilnika o finansiranju nenastavnog osoblja.

Načelnica Ilić kaže da će ozbiljnijih rezova biti upravo među administrativnim i pomoćnim radnicima i to u srednjim školama, ali i da će se najpre pokušati sa internim preraspoređivanjem, a da će otpuštanje biti poslednji korak.

Check Also

U Jablaničkom okrugu za 24 časa kažnjeno 68 vozača

U poslednja 24 časa nastavljena je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju na teritoriji Jablaničkog …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.